Redaktøren anbefaler: Litterært om makt og seksualitet
Vi starter året med å spørre sjefsredaktør for skjønnlitteratur Anne Fløtaker om hvorfor akkurat Bass Rock av Evie Wyld bør ligge på nattbordet.
Evie Wylds er et forfatterskap som kommer til å bli stående i litteraturhistorien. Den australsk-britiske forfatteren har med sine tre romaner blitt en ‘forfatternes forfatter’. Hun skriver et poetisk og sobert engelsk, som vår oversetter, Halvor Kristiansen, har klart å finne den riktige norske språktonen til. Om Bass Rock sier hun selv at: Da #MeToo skjedde innså jeg at det var nettopp dette jeg skrev om. Det samme problemet, men i en litt annen ramme, så å si.
I alle Wylds romaner undersøker hun kvinners kår under ulike omstendigheter, men uten nødvendigvis å gi kvinneskjebner mest plass i teksten. Hun er vel så opptatt av det å være menneske, det å havne i situasjoner der veien ut synes umulig. Hun har sagt at: En av tingene jeg er veldig interessert i er hvordan kvinner historisk sett alltid er blitt fortalt at de skal ignorere magefølelsen, overse det når håret reiser seg i nakken og en situasjon føles ubekvem. I Bass Rock beskriver hun slike situasjoner på en uforglemmelig og ubehagelig måte.
Romanen består av tre sammenlenkede kvinneskjebner og foregår i Skottland. Den spenner over flere århundrer og beskriver hvordan menn vil at kvinner skal underkaste seg, og hvordan kvinner sloss mot dette. På 1700-tallet blir Sarah beskyldt for å være heks. Ved slutten av annen verdenskrig gifter Ruth seg med en enkemann og ender opp med alene å ta seg av hans to sønner. Og på nåtidsplanet har Viv mistet fotfestet og sørger over sin nylig avdøde far. Wyld beskriver hvordan mannssamfunnet og menns voldsutøvelse påvirker kvinners liv.
Det er kommet mange bøker i kjølvannet av #MeToo, først og fremst sakprosa. Men vi har ennå forholdsvis få utgivelser som behandler temaet skjønnlitterært. Og ikke minst, tekster som ser på menns og kvinners forhold til makt og seksualitet i et større historisk perspektiv. Bass Rock gjør nettopp dette, og den kommer fra en del av verden som er nær oss, men likevel milevis bak når det gjelder kvinners posisjon i samfunnet. Den setter søkelys på viktige spørsmål, uten å preke eller moralisere.
Mye av den engelskspråklige litteraturen er lett tilgjengelig for norske lesere, men ikke alltid den som målbærer en større litterær ambisjon, der de språklige nyansene lett kan gå tapt og forfatterens ærgjerrighet kan bli en barriere. Nettopp derfor er det viktig at disse bøkene finnes på norsk og tilgjengeliggjøres for norske lesere. Bass rock er en sånn bok. Evie Wyld forteller en intenst spennende historie i et litterært språk og med en form som tilfredsstiller vårt begjær etter den gode historien og den vakre, intelligente og ambisiøse litterære opplevelsen.
God lesning!
Anne Fløtaker