Ingen varer i handlekurven

Logg inn

Har du ikke bruker? Registrer deg

Har du glemt passord? Tilbakestill

HjemArtiklerGRAVID: 10 enkle tips mot svangerskapskvalme

GRAVID: 10 enkle tips mot svangerskapskvalme

Foto bok04

I GRAVID tar tre erfarne fødselsleger deg igjennom alt du trenger å vite for å stille godt forberedt til svangerskap, fødsel og barseltid. Du får tips og råd til hvordan du og barnet ditt kan ha det best mulig hele veien fra svangerskapets begynnelse til du er ferdig med barseltiden. Her får du et utdrag med de beste rådene mot kvalme i svangerskapet!

Det er vanlig å ha plager i svangerskapet, men det er viktig å kjenne til hva som er normalt, og hva du kan forvente, slik at du ikke bekymrer deg unødig for endringer som skjer med kroppen din. Ta kontakt med lege eller jordmor dersom du er i tvil.

Svangerskapskvalme

Svangerskapskvalme kan best beskrives som en kombinasjon av å være sliten, kvalm og å føle at man trenger noe å spise. Plagene starter som regel en gang mellom svangerskapsuke 4 og 6 og varer vanligvis frem til uke 9 eller 10. For de aller fleste forsvinner kvalmen helt en gang mellom uke 12 og uke 15. Ni av ti gravide opplever vanlig svangerskapskvalme, i varierende grad. For mange er kvalmen spesielt plagsom om morgenen, men dette varierer fra person til per-son, og noen er kvalm hele døgnet. Noen få opplever kvalme helt frem til slutten av svangerskapet.

Hvorfor er jeg kvalm?

Årsaken til svangerskapskvalme er ikke fullstendig kartlagt, men det henger sannsynligvis sammen med en kombinasjon av kroppslige forandringer som skjer i svangerskapet, og genetiske faktorer. Endringer i hormonbalansen og dannelse av nye svangerskapshormoner gjør at tarmene beveger seg saktere, noe som kan føre til kvalme. Man tror også at graden av kvalme kan henge sammen med nivået av svangerskapshormoner i blodet. Har du svært høye nivåer av svangerskapshormonet hCG, er det større sannsynlighet for at du er mye kvalm. De som bærer på tvillinger, har ofte høyere hCG-nivå og er derfor oftere kvalme enn de som bare bærer på ett foster.

Kvalme i tidligere svangerskap gir litt høyere risiko for kvalme i neste svanger-skap. Det er også ting som tyder på at slike plager kan gå i arv.

Hvordan kan jeg lindre kvalmen?

Hvis du er plaget av kvalme, kan det hjelpe å passe på å spise ofte, men lite om gangen – selv om du ikke har lyst på mat. Mange opplever også at mager mat er lettere å spise enn fet mat. Når det gjelder drikke, hjelper det for mange at den er kald. Kullsyre kan også dempe kvalmen. Finn ut hva som fungerer for deg.

10 enkle tips:

  1. Ingefær er bevist å være effektivt mot kvalme. Bruk det i smoothie, drikk ingefærte, eller ta tabletter. Ikke spis mer enn 1 gram tørket ingefær daglig. Unngå ingefærshots som kan inneholde høye mengder ingefær.
  2. Vitamin B6 er bevist å gjøre deg mindre kvalm og finnes som tabletter.
  3. Akupressurbånd er en strikk som trykker på et punkt på innsiden av håndleddet. Dette kan bidra til å lindre kvalme. Kan kjøpes på apotek.
  4. Ha et fat med salte kjeks på nattbordet slik at du kan spise med en gang du våkner. Tom magesekk gjør at symptomene forverres.
  5. Proteinrik mat kan være effektivt for å redusere kvalme.
  6. Sov middag. Dersom du er trøtt, blir kvalmen ofte verre.
  7. Akupunktur kan lindre.
  8. Unngå sterke lukter, svært varm mat og mye krydder.
  9. Drikk masse! Vann med kullsyre, te eller eplejuice.
  10. Magnesiumtilskudd kan hjelpe mot kvalme.

Alvorlig svangerskapskvalme

Hvis du er så plaget av kvalme at du går ned i vekt og blir dehydrert, kalles det alvorlig svangerskapskvalme, eller hyperemesis gravidarum. Om lag én av hundre gravide rammes av dette. Legen bedømmer hvor alvorlig tilstanden din er ut fra blodprøver, urinprøve og måling av blodtrykk og puls. Det er også relevant hvor ofte du kaster opp, hvor mye du har gått ned i vekt, og hvor mange timer i døgnet du er kvalm.Dersom plagene er så store at du trenger medisiner, finnes det flere typer kvalmestillende medikamenter som er ufarlige for barnet i magen. Hvis du likevel ikke får i deg næring, og går ned i vekt selv med kvalmestillende medisiner, kan det hende at du må legges inn på sykehus og få næring intravenøst. Det kan være en tøff opplevelse, men heldigvis går denne tilstanden i liten grad utover barnets utvikling.