Ingen varer i handlekurven

Logg inn

Har du ikke bruker? Registrer deg

Har du glemt passord? Tilbakestill

HjemSlik sender du inn manus

Slik sender du inn manus

Ønsker du at din bok blir utgitt hos Bonnier Forlag?

Brenner du inne med et godt manuskript, en idé eller et prosjekt du ønsker å presentere for oss?

Vi setter stor pris på at flinke folk ønsker å jobbe med oss, og vi er alltid på utkikk etter vår neste bestselger. For at vi skal kunne gjøre en grundig vurdering av et mulig bokprosjekt, er det noen ting vi ønsker at du tar stilling til før du tar kontakt. Kontaktadressene for innsending av manuskript finner du lenger ned på siden.

For deg som skriver sakprosa:

Hvem er du?

Hva er din faglige bakgrunn? Har du erfaring med å skrive, enten tidligere bøker, artikler, kronikker e.l.? Hvorfor vil du skrive denne boken, og hvorfor er det akkurat du som bør skrive den?

Hva skal du skrive om, og hvordan?

Vi vil gjerne ha en oversikt over hvordan du ser for deg prosjektet skal ta form. Kall det gjerne en prosjektbeskrivelse. Hva skal du skrive om? Tittel? Hva slags omfang ser du for deg, hvor mange sider, hvordan blir kapittelinndelingen? Hvem er målgruppen til boken? Hvilke eksisterende bøker har samme tematikk, og hva skiller din bok fra disse? Når kan du levere ferdig manuskript?

Prosjektbeskrivelsen trenger ikke være veldig lang, men bør inneholde nok av den overnevnte informasjonen til at vi kan ta stilling til hvor mye ressurser som trengs fra forlaget for å kunne gjøre din bok til en suksess.

Har du skrevet noe av boken allerede?

Vi ønsker helst en prøvesmak på boken for å kunne gjøre en grundig vurdering. Det trenger ikke å være et fullstendig manuskript, et par kapitler holder. Det trenger heller ikke være perfekt, men vi oppfordrer sterkt til å få noen til å lese over og luke ut skrivefeil.

Hvis innsendelsen din har med alt dette, kan vi ta stilling til om vi tror det kan bli et godt samarbeid som resulterer i en god bok. Hvis vi er nysgjerrige, kan det hende vi spør om mer materiale eller et møte. Er det ikke aktuelt, gir vi et høflig avslag, men har dessverre ikke mulighet til å gi deg utfyllende tilbakemelding på hvorfor. Vi får mange henvendelser, så vi ber pent om at du beregner 8-12 ukers behandlingstid.

For deg som skriver skjønnlitteratur:

Hvor mye må jeg levere?

Dikt: minimum 10 dikt.
Noveller: minst 5 noveller.
Roman: Fullstendig manus.

Mange ønsker seg en tilbakemelding fra oss på grunnlag av et synopsis eller en handlingsskisse. Det har vi dessverre ikke anledning til å gi. For å vurdere om et skjønnlitterært manus er interessant for utgivelse trenger vi hele manus. Vi må se både det litterære uttrykket og hvordan intrige og karakterer er bygd opp.

Hvordan blir manus vurdert?

Våre konsulenter leser og melder tilbake i løpet av 6-8 uker. I vurderingen inngår det litterære uttrykket, originalitet, komposisjon og dramaturgi. Vi vurderer manus innen alle genrer. Vi bestreber oss på å anta bøker som oppfyller kriteriene for innkjøp i Kulturrådet. Forfattere som antas vil få tilbud om Normalkontrakt for skjønnlitteratur.

For deg som skriver barne- og ungdomsbøker:

For skjønnlitterære barne- og ungdomsbøker er det best om du leverer et fullstendig manus. Et utdrag eller en ide er ikke nok, for vi foretrekker å se helheten i fortellingen. Skriv også litt om deg selv og prosjektet. For sakprosa trenger du ikke levere et fullstendig manus, men skriv helst en grundig prosjektbeskrivelse. Skriv også et par kapitler som eksempeltekster, samt et følgebrev om deg selv, dine kvalifikasjoner, faglig bakgrunn og hvorfor akkurat du skal skrive boken. For tegneserier bør man legge ved synopsis eller førsteutkast over hele handlingen, samt noen skisser og et par ferdige tegninger/oppslag.

Illustrasjoner:

Som hovedregel trenger ikke forfatter av manus til bildebøker å legge ved illustrasjoner. Det finnes selvsagt unntak, men å tenke på illustratør kommer ofte etter at manus foreligger. Forlaget har kontakt med en rekke dyktige illustratører.

Er du illustratør?

Vi leter alltid etter nye spennende illustratører, så send oss gjerne arbeidsprøver hvis du ønsker å illustrere barne- og ungdomsbøker.

Hvordan blir manus vurdert?

Vi leser, tar en helhetsvurdering i redaksjonen og melder tilbake i løpet av 2-6 uker. Alle typer bøker er velkomne, og vi gleder oss til å lese!

Lykke til!

Ta kontakt med redaksjonen:
Nedenfor finner du de aktuelle mailadressene du kan kontakte oss på.