Ingen varer i handlekurven

Logg inn

Har du ikke bruker? Registrer deg

Har du glemt passord? Tilbakestill

HjemArtiklerRunas 9 nybegynnertips for strikkere

Runas 9 nybegynnertips for strikkere

GD8 A5048

Har du en drøm om å strikke dine egne gensere og jakker? Kanskje har du prøvd før og gitt opp – frykt ikke, det er mulig for alle å bli en god strikker!

Følger du disse nybegynnertipsene fra Runa Sommerfeldt, også kjent som Runastrikk, har du et godt utgangspunkt for å bli en god strikker. Tipsene er hentet fra Sommerfeldts bok, Runastrikk.

  • Start med noe gøy. Altfor mange ganger begynte jeg på «noe enkelt», som et skjerf, som var kjedelig å strikke. Jeg vil anbefale deg å starte med noe du har lyst på, selv om det kan være vanskeligere.
  • Studer rett- og vrangmasker. Rettmaskene ser ut som en «V», og vrangmaskene har en «knopp» på seg. Vrangmasker er egentlig bare slik rettmasker ser ut fra vrangen, så studer strikketøyet fra begge sider. Det tok lang tid før jeg så forskjell på dem, men plutselig ser du det du også. Kanskje først etter å ha strikket over 10 000 masker.
  • Bruk markører for å holde oversikt over maskene. Sett en markør i starten av omgangen. TIPS: Du kan lage markører av tråder – gjerne i en annen farge enn den du strikker med, som du knyter sammen som små løkker, eller så kan du bruke ringer.
  • Spør en strikker eller bruk Google/YouTube/ Instagram. Selv hadde jeg ingen som kunne lære meg annet enn rett- og vrangmasker, så da var YouTube min beste venn. Søk opp videoforklaringer, for eksempel: «sett av masker til hals» eller «plukk opp masker under ermet». Om du ikke forstår den første videoen, prøv en annen. Det finnes massevis av gode forklaringsvideoer.
  • Tålmodighet er nøkkelen! Strikking er vanskelig i starten. Å ta opp og prøve på nytt er en del av prosessen med å lære seg å strikke. Plutselig sitter det i fingrene, og da kan du strikke hva som helst.
  • Strikkefasthet er viktig, men ikke det viktigste for en nybegynner. Jeg brydde meg ikke om strikkefasthet da jeg strikket mine første plagg. De ble ikke perfekte, men jeg fullførte. Jeg anbefaler deg rett og slett bare å begynne, og lære deg alle detaljene etter hvert.
GD8 A6228

Noen vanlige problemer – og løsninger!

Hvordan beregne riktig mengde tråd når du legger opp masker?

Snurr tråden rundt pinnen du skal legge opp på. Er det for eksempel 100 masker, kan du sjekke hvor mye tråd som trengs til ti masker, og deretter gange denne lengden med ti. Legg til litt ekstra garn, så du har til trådenden.

For lite garn?

Om du bretter inn halsen, kan du strikke med et annet garn eller en annen farge.

Hvordan fjerne nupper på en ullgenser?

En ullkam er gull, men om du ikke har det kan du bruke barberhøvelen. Du kan også legge genseren i fryseren. Når genseren er frossen, er det bare å børste over genseren med hånda, og nuppene vil brekke av.