Ingen varer i handlekurven

Logg inn

Har du ikke bruker? Registrer deg

Har du glemt passord? Tilbakestill

HjemArtikler20 tips for å få i deg 30 planter i uken

20 tips for å få i deg 30 planter i uken

1 K9 A1037 1 JPG

Forskning viser at vi bør få i oss en variasjon av plantebaserte matvarer. Her deler forfatter Maria Borelius deler sine beste tips for å få i seg 30 forskjellige planter!

Forfatteren bak bøker som Helserevolusjonen og Bliss forteller i sin nyeste bok, Helserevolusjonen kokeboka, at forskning viser at vi må få i oss en variasjon av plantebaserte matvarer. Det er bra for mangfoldet i tarmen, for hver eneste plante er mat for de ulike bakteriestammene. Hun anbefaler at vi får i oss 30 ulike planter i uken. Men hvordan? Her får du 20 tips til hvordan du kan få i deg 30 i uken.

  1. Veggieboxen! Vær kreativ samtidig som du tømmer kjøleskapet for grønnsaker som er til overs. Samle alle grønnsakene du finner, spre dem og dander grønnsakene i firkanter eller rader på et stekebrett. Etter 20-30 minutter i ovnen sitter du igjen med en stilig, fargerik kreasjon – som kan serveres som tilbehør til det aller meste!
  2. Suppe! Lag en stor porsjon grønnsakssuppe med minst fire ulike grønnsaker, som du kan forsyne deg av i flere dager.
  3. Ingefær i varme drikker! Skjær opp litt ingefær og ha den i teen eller kaffen.
  4. Fire forskjellige! Planlegg fire ulike grønnsaker til hver lunsj og middag.
  5. Bønner! Server ulike bønner til maten.
  6. Tørket frukt! Bruk det i grøt, yoghurt eller klippet over salater.
  7. Sopp! Skjær soppen i skiver og bruk den i salater, gryteretter og supper.
  8. Friske urter! Ha timian, mynte og rosmarin i en potte hjemme. Du kan drysse dem på alt.
  9. Frukter! Test en ny frukt en gang innimellom. Sharonfrukt, granateple eller en ny type melon, for eksempel?
  10. Tevarianter! Drikk ulike tesorter: Forskjellig svart te, hvit, grønn eller rød te.
  11. Fermentert! Kjøp ferdige glass med fermentert eller lag ditt eget. Spis det som tilbehør til maten. Du kan også lure litt i salater.
  12. Grønnsaksomelett! Tomater, løk, spinat, potet og sopp er fine i en omelett.
  13. Oliven! Perfekt snacks før fredagsmiddagen.
  14. Nøtter! Perfekt snacks. Alltid.
  15. Dippidipp! Kjør sammen dipper som er fulle av herlige grønnsaker, oliven, olivenolje, hvitløk.
  16. Smoothietrikset! Hiv ulike grønnsakssorter og bærsorter i smoothien. Klarer du å kombinere fire forskjellige?
  17. Fryste bær! Kjøp flere fryste bærsorter og varier dem til yoghurt, i smoothier, på grøt og i salater.
  18. Kryddermikstrikset! Lag kryddermikser, så har du alltid 4-5 ulike krydder lett tilgjengelig og kan bruke dem til grillmat og i salater, gryteretter og ovnsretter.
  19. Sausetrikset! Utvid repertoaret av plantebaserte sauser med for eksempel guacamole, harissa, tahini, tapenade, bønnebaserte sauser, hummus ...
  20. Oppsummering! Skriv gjerne ned alt du har spist fra planteriket i uken som har gått. Hvert eneste bær og hver eneste grønnsak, frukt, krydder, sopp, urt og tesort gir ett poeng.


Klarer du å få i deg 30?