20 tips for å få i deg 30 planter i uken
Forskning viser at vi bør få i oss en variasjon av plantebaserte matvarer. Her deler forfatter Maria Borelius deler sine beste tips for å få i seg 30 forskjellige planter!
Forfatteren bak bøker som Helserevolusjonen og Bliss forteller i sin nyeste bok, Helserevolusjonen kokeboka, at forskning viser at vi må få i oss en variasjon av plantebaserte matvarer. Det er bra for mangfoldet i tarmen, for hver eneste plante er mat for de ulike bakteriestammene. Hun anbefaler at vi får i oss 30 ulike planter i uken. Men hvordan? Her får du 20 tips til hvordan du kan få i deg 30 i uken.
- Veggieboxen! Vær kreativ samtidig som du tømmer kjøleskapet for grønnsaker som er til overs. Samle alle grønnsakene du finner, spre dem og dander grønnsakene i firkanter eller rader på et stekebrett. Etter 20-30 minutter i ovnen sitter du igjen med en stilig, fargerik kreasjon – som kan serveres som tilbehør til det aller meste!
- Suppe! Lag en stor porsjon grønnsakssuppe med minst fire ulike grønnsaker, som du kan forsyne deg av i flere dager.
- Ingefær i varme drikker! Skjær opp litt ingefær og ha den i teen eller kaffen.
- Fire forskjellige! Planlegg fire ulike grønnsaker til hver lunsj og middag.
- Bønner! Server ulike bønner til maten.
- Tørket frukt! Bruk det i grøt, yoghurt eller klippet over salater.
- Sopp! Skjær soppen i skiver og bruk den i salater, gryteretter og supper.
- Friske urter! Ha timian, mynte og rosmarin i en potte hjemme. Du kan drysse dem på alt.
- Frukter! Test en ny frukt en gang innimellom. Sharonfrukt, granateple eller en ny type melon, for eksempel?
- Tevarianter! Drikk ulike tesorter: Forskjellig svart te, hvit, grønn eller rød te.
- Fermentert! Kjøp ferdige glass med fermentert eller lag ditt eget. Spis det som tilbehør til maten. Du kan også lure litt i salater.
- Grønnsaksomelett! Tomater, løk, spinat, potet og sopp er fine i en omelett.
- Oliven! Perfekt snacks før fredagsmiddagen.
- Nøtter! Perfekt snacks. Alltid.
- Dippidipp! Kjør sammen dipper som er fulle av herlige grønnsaker, oliven, olivenolje, hvitløk.
- Smoothietrikset! Hiv ulike grønnsakssorter og bærsorter i smoothien. Klarer du å kombinere fire forskjellige?
- Fryste bær! Kjøp flere fryste bærsorter og varier dem til yoghurt, i smoothier, på grøt og i salater.
- Kryddermikstrikset! Lag kryddermikser, så har du alltid 4-5 ulike krydder lett tilgjengelig og kan bruke dem til grillmat og i salater, gryteretter og ovnsretter.
- Sausetrikset! Utvid repertoaret av plantebaserte sauser med for eksempel guacamole, harissa, tahini, tapenade, bønnebaserte sauser, hummus ...
- Oppsummering! Skriv gjerne ned alt du har spist fra planteriket i uken som har gått. Hvert eneste bær og hver eneste grønnsak, frukt, krydder, sopp, urt og tesort gir ett poeng.
Klarer du å få i deg 30?