Ingen varer i handlekurven

Logg inn

Har du ikke bruker? Registrer deg

Har du glemt passord? Tilbakestill

HjemArtiklerVinneren av Bonniers historiekonkurranse er kåret!

Vinneren av Bonniers historiekonkurranse er kåret!

Baldisholteppet 2

En enstemmig jury har utnevnt historiker Geir Stian Ulsteins manus om grev Jakob til vinner av konkurransen.

Det var mange gode bidrag, men Geir Stian Ulsteins spennende og gjennomarbeidete manus om grev Jakob, som drepte en konge og kjempet i borgerkriger, utmerket seg spesielt. Ulstein blir tildelt en premie på 50.000 kr, samt kontrakt og utgivelse hos Bonnier Norsk Forlag med et forskudd på kr 100.000.

Greven som drepte den danske kongen

Ulsteins bok, Grev Jakob. Kongemorderen som bygget Norges grenser i stein, begynner den stormfulle Sankt Cecilies natt i 1286 da den danske kong Erik Klipping ble drept med 56 knivstikk. Gjerningsmennene forsvant ut i natten, men ble likevel identifisert som landets mektigste menn, inkludert grev Jakob Nielsen. Fredløs søkte grev Jakob den norske kongens støtte. Sammen bygget de en rekke borger for å holde kontroll i en borgerkrigsherjet tid. Borgene sto i avgjørende øyeblikk, både i grevens levetid og i århundrene som fulgte.

– Boka Grev Jakob. Kongemorderen som bygget Norges grenser i stein forteller historien om en mann vi bare så vidt kan skimte gjennom 700 års mørke. Det er historien om en militærarkitekt og borgherre som fikk livsverkene sine testet, ikke bare av mektige hærer, men også av menneskelig svik og forfengelighet. Gjennom byggene han etterlot, taler greven til oss, forteller Ulstein.

Ulstein er historiker og har gitt ut flere bøker.

– Det gjeveste med å vinne er at boka utkommer med et ekstra kvalitetsstempel. Det er verdifullt i bok-jungelen, sier han.

– En verdig vinner

– Vi mottok mange sterke bidrag til Bonniers historiekonkurranse, med et stort spenn i tematikk – vikingtid, reformasjon, selvstendighetskamp og skipsfart, for å nevne noe. Etter en grundig vurdering har juryen nå kåret en vinner:Grev Jakob. Kongemorderen som bygget Norges grenser i stein av Geir Stian Ulstein. Kvaliteten på Ulsteins bidrag overbeviste oss om at vi her hadde en verdig vinner. Denne fortellingen fra 1200-tallet treffer planken både tematisk, litterært og epokemessig, og forfatteren evner å løfte frem en enkeltskjebne i en større historisk sammenheng. Forfatteren skriver frem vår mann grev Jakob og hans tid kunnskapsrikt og levende, og vi er overbevist om at boken vil nå mange lesere når den kommer ut høsten 2023, sier juryleder Ingrid Eia Ryvarden.

Juryen bestod av historiker Mona Ringvej, forfatter Tom Egeland og fra forlagets sakprosaredaksjon Magnus Skjæraasen Aarø og Ingrid Eia Ryvarden.