Trude Drevland deler sine tradisjoner
Matlaging er som terapi: "I de tyngste periodene i livet har jeg søkt trøst i matlaging", sier Drevland.
10. mars lanseres kokeboka "Trudes tradisjonsmat" av Trude Drevland og Geir Håkonsund. Drevland har samlet alle sine favorittoppskrifter – fra barndommens smaker i Melbu til festmåltider i Bergen.
Kjærligheten til mat og gleden i å samle venner og familie over et godt måltid, har fulgt Drevland gjennom hele livet. I denne boka byr hun på oppskrifter fra Melbu der hun vokste opp, arvede retter fra mor, farmor og gode venner, og boka bærer preg av at Trude er født i en tid der man lagde alt fra bunnen av.
Matlaging som trøst
Å lage mat er også blitt en form for terapi for kokebokforfatteren, og har hjulpet henne gjennom mang en vanskelig stund.
-I de tyngste periodene i livet har jeg søkt trøst i matlaging, sier Drevland.
Hun har alltid funnet ro og glede i å planlegge måltider, lage sauser, bake rundstykker og servere de lekreste festmåltider.
En motreaksjon mot det raske og flyktige livet
Dette er tradisjonsmat som det tar tid å lage, og kokebokforfatteren koser seg gjerne med et glass vin mens hun kokkelerer. Hun tenker på denne langsomme formen for matlaging, der man nyter selve prosessen, som et viktig motstykke til vår moderne tid der alt skal gå fort, og man er påkoblet den digitale sfæren til enhver tid.
-Jeg føler sterkt på at samfunnet har vokst i en retning der ting haster mer og mer, og at vi ikke lenger er like opptatt av å samles rundt et godt måltid og bare snakke, sier hun.
"Trudes tradisjonsmat" byr ikke på kjapp og slankende mat for folk i tidsklemma. Her skal maten først og fremt være god, lekker og en måte å samle kjære og nære.
-Denne boken er for meg en mulighet til å få bringe videre en mattradisjon som nok er annerledes enn den mattradisjonen som er nå, sier Drevland.