Ingen varer i handlekurven

Logg inn

Har du ikke bruker? Registrer deg

Har du glemt passord? Tilbakestill

HjemArtiklerSynnøve og Vanessa: 11 tips til livet

Synnøve og Vanessa: 11 tips til livet

Banner nyhetsbrev 14

Radarparet Synnøve Skarbø og Vanessa Rudjord har laget årets ultimate venninnegave: 299 regler for livet – En enkel guide til en bedre verden. La oss ta en titt på det første kapittelet, som handler om mat. Kanskje er du en av dem som synder?

Verden er full av irriterende mennesker. Og verre skal det bli. Ifølge FN ligger vi an til å bikke ti milliarder mennesker innen 2100, og det er en viss sannsynlighet for at en stor andel av disse vil være idioter. På denne overbefolkede planeten skal vi alle leve våre mer eller mindre meningsløse liv så godt vi kan, side om side med våre medborgere. Det er ikke enkelt, og ifølge visse mennesker skal det da heller ikke være lett å leve.

Men vi ser ingen grunn til å gjøre det vanskeligere enn det allerede er.

Så her følger vårt bidrag til en bedre verden: 299 regler som vil gjøre kloden til et mer utholdelig sted. Regler som vil sørge for at du manøvrerer deg gjennom livet med et minimum av verdighet. Et oppslagsverk du kan ty til i usikre stunder, en fin referanse hver hang du har muligheten til å minne forbipasserende om forskjellen på rett og galt: «Du, beklager, ikke for å være vanskelig her, men nå bryter du regel nummer 80: ‘Det er ikke lov til å si «snakkes til neste år» rett før midnatt på nyttårsaften’, så da veit du det til neste gang.»

For husk: Det er ikke du som er problemet. Det er de andre.


Aldri stirr noen i øynene når du spiser en banan

Gjelder også når du mauler en bratwurst.

Ikke spis mens du går

Ja da, vi skjønner at du er viktigper med dårlig tid, der du småløpende krysser gata med en halvspist panini i den ene hånda og en uåpna grønn Bris i den andre. Men du er faktisk et voksent menneske: Få kontroll over timeplanen din så du har til en lunsjpause, eller vær sulten og sur gjennom dagen som oss andre.

Potetgull spises kun i sofaen

Potetgull er verken mat eller et mellommåltid, og skal derfor heller ikke behandles som det. Det handler ikke så mye om lyden, selv om den i seg selv ikke har noe som helst ute blant folk å gjøre, det handler om signalet du sender om hva slags person du velger å være. Potetgull er ikke mat for vinnere, det er mat for tapere. Dette er noe alle mennesker i verden er klar over, og det er også grunnen til at det er umulig å kyle nedpå en familiepose fra Maarud uten å føle en akutt skam etterpå. Merk at dette ikke er en regel mot å spise potetgull generelt, men det er litt som med nesepilling: Det skal gjøres alene i mørket innenfor husets fire vegger, trygt skjult fra dine medmennesker.

Vannmelon er ikke en ingrediens

Den er vannete og slapp, og har derfor ingenting i en salat å gjøre.

Ingen isbiter i appesinjuice, takk

Appelsinjuice skal ikke drikkes utvannet.

Kesam er ikke en god erstatning

Hverken for krem, vaniljesaus eller is.

Ingen urter i desserter

Dette er først og fremst en regel for alle restauranter der ute, eventuelt hobbykokker og som prøver å gjøre en «ny vri» på høydepunktet i et måltid. Ingen basilikum, oregano, rosmarin eller kjørvel på banansplitten min, takk.

Generelt sett: Ingen «ny vri» på klassiske retter

Franskmenn har brukt 180 år på å finne ut at det er best med rødvinseddik og sjalottløk på østersene, du trenger ikke leke Petter Smart og servere dem med appelsinkjøtt og chiliolje. Det gjelder alle klassiske retter. Følg moderlandets originaloppskrifter. Dette inkluderer norske retter. Ingen vil ha honningglasert pinnekjøtt.

Ikke vær gnien med tipsen

Så var du kanskje ikke helt fornøyd med tempoet på kaffeleveringen, og når du får tenkt deg litt om var kanskje ikke kalvefileten flambert helt i tråd med dine preferanser. Dette er likevel ikke tidspunktet for å sette deg til doms over noen i lokalet, du skal bare betale for det du har fått. Å være gnien med tipsen gjør nemlig bare at det er du som ender opp med å bli dømt av samtlige andre rundt bordet, inkludert dine egne barn. Har du et problem med noe, er det bedre å si ifra på en høflig måte, eventuelt bare aldri dra dit igjen.

Ikke fortell at du drømmer om å starte en restaurant

Jo da, koselig med et «intimt og autentisk hull i veggen med familiefølelse, der det skal serveres noen få, men fantastiske retter basert på ordentlig gode, ferske råvarer», men vi foreslår at du tar det piano med å oppdatere oss etter at du i det minste har skaffet et lokale.