Ingen varer i handlekurven

Logg inn

Har du ikke bruker? Registrer deg

Har du glemt passord? Tilbakestill

HjemArtikler– Som homofil er problemstillingen vanskelig

– Som homofil er problemstillingen vanskelig

Marcus jarl Kajsa Goransson

Boka som vant prisen «Årets feelgoodroman» utforsker barnløshet og kjærlighet, og gir et innblikk i den hektiske hverdagen til en jordmor, inspirert av forfatteren Marcus Jarls liv.

Dine farger var blå ble kåret til "Årets feelgoodroman" i Sverige, og har fått fantastiske anmeldelser. 21. april gjester forfatteren Norge til Bonniers feelgoodfestival.

Marcus Jarl har jobbet med barn i mange år, både som førskolelærer og senere på nyfødtavdelingen på sykehuset i Stockholm. I boka «Dine farger var blå» reflekterer han rundt barnløshet.

– Selv kjempet jeg med tanken om jeg ville ha barn da jeg var yngre. Som homofil er ikke problemstillingen helt enkel, tvert imot, sier Jarl.

Romanens hovedperson Lina jobber som sykepleier ved nyfødtavdelingen i Stockholm, i likhet med forfatteren. Livet hennes er fullt av dramatiske fødsler og foreldre i krise. Samtidig lengter hun etter egne barn, men mannen hennes har alltid vært tydelig på at han ikke ønsker det.

– Skal jeg få barn?

I flere år lurte Marcus Jarl på om han ønsket seg barn eller ikke, og hvordan han eventuelt skulle få det. Han landet til slutt på at han ville leve uten barn. De årelange refleksjonene satte ham imidlertid på sporet av en bokidé.

– Hva om jeg ville ha barn, men ikke kunne få det? Tenk hvor vanskelig det hadde vært å tilbringe tid på en arbeidsplass der alt dreide seg om babyer. Eller enda verre, å være en kvinne med en enorm barnelengsel og en jobb på nyfødtavdelingen. Jeg har hatt flere kolleger som ikke har kunnet få egne barn, og det har vært vanskelig for dem. Min egen nøling har helt klart vært en inspirasjon til denne boka, forteller Jarl.

Kjemper for nyfødte og kvinners rettigheter

Også i Jarls hjemland, Sverige, raser debatten om kutt i barselomsorgen, og som sykepleier på nyfødtintensiven og barnerettsombud, har forfatteren kjempet for et bedre fødetilbud. Han ser med stor bekymring på at man ikke prioriterer nyfødtes rettigheter i Norden høyt nok.

Tilbakemeldingene på debattinnleggene hans har vært svært positive, og det har også leserne av hans nye roman vært. Her skildrer han hverdagen for sykepleierne på barselavdelingene, de store gledene og de store sorgene i møte med liv og død.

Boka lanseres 27. mars, og 21. og 22. april gjester forfatteren Norge til Bonniers feelgood-festival. Da møter man også Santa Montefiore, Catherine Isaac og Kathrine Wessel-Aas.