Ingen varer i handlekurven

Logg inn

Har du ikke bruker? Registrer deg

Har du glemt passord? Tilbakestill

HjemArtiklerSlik velger du riktig spisebord

Slik velger du riktig spisebord

Artikkelbildet hoyoppl 1

Hva bør du tenke på når du leter etter nytt spisebord til hjemmet? Her er alt du trenger å vite før du legger ut på jakten etter det perfekte bordet.

Tipsene er hentet fra Frida Ramstedts nyeste bok, Håndbok i møblering. Det er en frittstående oppfølger til suksessen Håndbok i innredning og stylingsom kom i 2020.

Kjøkkenet blir gjerne kalt husets hjerte, og da må jo spisebordet være aortaen – hovedpulsåren. Det er dette møbelet familien oftest samles rundt for å fylle på med energi i form av frokost, lunsj, middag og mellommåltider, og for å være sosial, gjøre lekser eller nyte en stille stund med avisen. Her får du tips og råd som kan hjelpe deg når du skal bestemme deg for et spisebord!

Hvor mange er det plass til rundt bordet?

Hvor mange personer er det i husholdningen, eller hvor mange pleier du å invitere til middag? Det fins standardmål du kan bruke for å regne ut dette, og det er basert på 60 centimeter albuerom per person. Mål lengden på bordet og del det på 60 – men ikke glem å ta hensyn til stolenes utforming og bredden på eventuelle armlener, slik at det er nok plass til at alle som sitter rundt bordet, kan reise seg og sette seg igjen på en smidig måte.

På bordplaten skal hver enkelt som sitter, ha plass til tallerken, glass og bestikk. Her pleier man å beregne 60 × 35–40 centimeter per person, men siden størrelsen på servise og bruksgjenstander har økt siden disse målene ble regnet ut som standard, kan det være verdt å måle bredden på tallerkener og glass du skal bruke hjemme hos deg selv, slik at du ikke feilberegner. Borddekkingstest! Det fins mange ulike serviser og måter å dekke bordet på når vi spiser, både til hverdags og til fest, så et praktisk tips er å måle serviset du har eller har tenkt å bruke. Har du verken bord eller servise hjemme i øyeblikket? Test ut det hele på gulvet. Merk opp ytterkantene på bordet med maskeringsteip og klipp ut tallerkener, serveringsfat og -boller med riktige mål i papir.

Husk også å beregne plass til kjeler, boller, panner, vaser og andre ting du vanligvis dekker bordet med.

Hvilken form på bordet bør du velge?

Rundt spisebord

Runde spisebord er uslåelige, for alle som sitter rundt dem, har øyekontakt med hverandre. Ingen trenger å føle at de er plassert på flanken, og samtlige kan henge med i samtalen. Men runde bord for flere enn to personer tar som regel mer plass, for du må ha plass til at alle skal kunne trekke ut stolene rundt hele bordplaten.

Rektangulært spisebord

Denne bordformen er vanligst i svenske og norske hjem. Siden man trenger 60 centimeter i bredden og 40 centimeter i dybden per kuvert, er formen også naturlig på bord der det skal være plass til flere enn to personer ved siden av hverandre.

Ovalt/ellipseformet spisebord

Fordelen med ovale bord er at de som havner på kortenden, likevel kan se dem som sitter i midten bedre enn om de hadde sittet ved et rektangulært bord.

Racingtrack-bord

Rektangulært, avlangt bord formet som en friidrettsarene eller stor D i begge ender. Ettersom det koster mer å lage runde hjørner enn å la bordplaten være rett, pleier det å vise seg i prisbildet, men de avrundede kantene gir et mer bearbeidet inntrykk og reduserer antall skarpe hjørner i rom som ellers har mange slike.

Båtformet spisebord

Denne bordplaten er formet slik at den har konturene til et båtskrog. Fordelen er som for de ovale bordene – at personer som plasseres i ytterkanten, fortsatt kan ha øyekontakt med alle andre rundt bordet. Det samme gjelder ulempen: Det koster litt mer å produsere slike bord.

Kvadratisk spisebord

Pompøst eller upraktisk, avhengig av hvor du plasserer det. Et kvadratisk bord krever, akkurat som runde bord, at du sørger for å ha nok plass til å trekke ut stolene rundt hele bordet. Det fører til at det er mer plasskrevende, men du får også noen sosiale fordeler med på kjøpet.

Rektangulært bord med runde kanter

Modell som var vanlig på 1950-1960-tallet. De runde kantene gjør bordet mykere i formen, men kan gjøre det litt problematisk hvis du bruker spisebrikker. Du kan nemlig ikke bruke rette brikker. Duker til disse bordene har også en tendens til ikke å ligge pent.

Rektangulært bord med avkuttede kanter

Litt vennligere modell enn den kvadratiske. Kantene er ofte sammenføyet med en dekorativ plassering av bena.

Åttekantet spisebord

Uvanlig form som man oftest ser i mer formelle sammenhenger.

Spisebord med tilleggsplater eller ileggsplater

Et knep for å få plass til flere sitteplasser ved spesielle anledninger er å kjøpe et bord som kan forlenges/gjøres større. Da kan du velge et bord som passer i hverdagen din, og som likevel tilfredsstiller eventuelle behov du måtte ha hvis du inviterer til større selskaper. Husk å sjekke hvordan bordet endres med tanke på stolben og bordben.

Eldre bord og nye stoler?

Det er for tiden svært trendy å kombinere eldre bord i bondestil med en moderne stil. Men du bør være klar over at man brukte andre metoder for å gjøre bordet stabilt på den tiden bordene på benbukker ble laget, og møbler fra 1800-tallet er ikke formgitt for å kunne fungere med dagens standardiserte stolmål eller antropometri. Derfor er det viktig å sjekke støttestagene på bordet og måle før du slår til. Hvordan ser bordet ut under bordplaten? Kan du overhodet bruke stolene dine ved bordet? Hvis støttestagene sitter i midten, er det ikke noe problem, men hvis de er montert som en ramme mellom de fire bena, vil du ikke klare å skyve inn stolene. Da kommer alle til å sitte unødvendig ubekvemt. Det spiller jo ingen stor rolle om møblene passer sammen stilmessig hvis bena støter inn i hverandre.

Hvor stabilt er bordet?

Hvis bordbena er helt rette og plassert i ytterkanten, stilles det høyere krav til konstruksjonen for at helheten skal bli stabil. Hvis bena luter litt på skrå utover, blir bordet mer robust, ifølge fysikkens lover. Du kan støtteste bordet og presse det sidelengs for å sjekke hvor godt det står imot støt og slag, og hvor raskt vibrasjonene opphører etter et slag, for å se hvordan det oppfører seg. Det tar lang tid før et ustabilt bord slutter å bevege seg, mens en mer stødig konstruksjon er vanskeligere å rikke på.

Et stødig og stabilt spisebord gjør måltidene hyggeligere, men det er mye mer som avgjør hvordan vi opplever bordets komfort.

Enda flere ekspertips og råd om alle hjemmets møbler finner du i Håndbok i møblering av Frida Ramstedt!