Ingen varer i handlekurven

Logg inn

Har du ikke bruker? Registrer deg

Har du glemt passord? Tilbakestill

HjemArtiklerPå flukt: Matkulturen ble med fra Iran til Rælingen

På flukt: Matkulturen ble med fra Iran til Rælingen

Nyhetsbrev toppbilde 14

Golalah Abbasi har måttet flykte flere ganger, men én ting har alltid fulgt henne: Kjærligheten til og kunnskapen om matlaging.

I disse dager starter Ramadan, muslimenes fastemåned, og høydepunktet for mange under helligdagene er de fantastiske måltidene som bryter fasten. Golalah Abbasis lekre kokebok, Golalahsmatreise inneholder nydelige oppskrifter på mat fra Algerie i vest til Afghanistan i øst. Det er en herlig blanding av påvirkninger fra først og fremst kurdiske, arabiske, persiske og tyrkiske mattradisjoner.

Golalah jobber som tolk og er kurdisk flyktning. Sammen med storfamilien i Rælingen kom hun til Norge for to tiår siden. Familien har måttet flykte flere ganger, men gjennom alle disse opprivende avreisene, har én ting fulgt Golalah som en påminnelse om hvem hun er og hvor hun kommer fra, og det er matlagingen.

Boka gir også en innføring i muslimske høytider og innsikt i matkulturen i hele regionen. Golalahs mål er at leserne skal forføres til å bli kjent med nye retter og kombinasjoner fra Midtøsten gjennom mat som er laget av lett tilgjengelige råvarer.

God minner fra mors matlaging

Kjærligheten til mat kommer fra de gode minnene fra barndommen med en hjemmeværende mor som kunne trylle frem lekre matretter som putret på ovnen i timevis, selv med et begrenset budsjett. Golalah brenner for å viderebringe denne matgleden og kulturtradisjonen til sine tre barn, og nå også det norske folk.

I Midtøsten er mat mye mer enn bare et drivstoff for kroppen. Mat er en god grunn til å samles. Gjestfrihet er en dyd og gjestene skal møtes av bord som bugner av små og store retter.

Kurdiske, arabiske, persiske og tyrkiske mattradisjoner

Dagens kjøkken i Midtøsten er en herlig blanding av påvirkninger fra først og fremst kurdiske, arabiske, persiske og tyrkiske mattradisjoner. Her er det aromatiske og smakfulle krydder i overflod. Mange av Midtøstens kjente retter er helt veganske, og kjøttrettene inneholder mye bønner og grønnsaker. Dette er mat som er full av smak og dessuten bra for både helse og klimaet!

I Golalahs matreise har matprofilen og kjøkkenmesteren Golalah Abbasi samlet 80 av sine beste retter supplert av et vell av tips og triks og kunnskap om råvarer og ingredienser.