Ingen varer i handlekurven

Logg inn

Har du ikke bruker? Registrer deg

Har du glemt passord? Tilbakestill

HjemArtiklerNy barnebok fra Fjell og Høisæther

Ny barnebok fra Fjell og Høisæther

Fellesbilde 2 Fotokred Magne Risnes

Jan-Erik Fjell og Ulrik Høisæther har skrevet barnebok sammen.
- Ble inspirert av Hemingway.

Det er noen år siden Fjell og Høisæther hadde den første samtalen om et nytt barnebokunivers. Vi skal helt tilbake til 2014, og et par skrota ideer og halvhjertede forsøk, før det til slutt var Hemingway som fikk gutta til å treffe blink.

– Hemingway har sagt at man skal skrive om ting man kan eller har opplevd – og der spratt ideen inn: En elskelig far som skryter av alt han gjør, og som tror han er verdensmester i ALT, men som feiler katastrofalt i gjennomføringen. Der hadde vi utgangspunktet, for hvem kjenner ikke en skrytepappa? sier Ulrik Høisæther. – Jeg kjenner i alle fall én, legger han til og ler.

For de fleste er Fjell og Høisæther kjent for sine kriminalromaner. Høisæther debuterte i 2011 med Pokerfjes, og Fjell lanserte tidligere i høst den åttende boka i serien om politietterforsker Anton Brekke. Serien har solgt over 500 000 eksemplarer i Norge og er utgitt i 14 land. Nå er duoen aktuell med sin første bok sammen. Et helt nytt univers for barn mellom 6 og 9 år.

– Ulrik og jeg har lenge tenkt at barnebok er en god idé. Vi visste bare ikke helt hvordan, men da Ulrik ringte meg og fortalte om Skrytepappa var jeg solgt! Jeg elsket konseptet! sier Jan-Erik Fjell.

28. oktober kommer Skrytepappa og det dustete veddemålet. I boken blir vi introdusert for de nye karakterene Mats og Lisa, og selvsagt Skrytepappa.

– Vi har ofte diskutert oppigjennom årene rundt det å skrive for barn, og siden vi begge hovedsakelig skriver krim for voksne, bestemte vi oss tidlig for at dersom vi skulle gjøre barnebok sammen, skulle det bli humor med et dryss spenning og en klype action. Vi ville lage noe som ikke bare får barna til å le, men også foreldrene som leser for dem, sier Fjell. – Skriveprosessen har et viktig element som består av å forsøke å få den andre til å le. Da vet vi om vi er inne på noe! Så har vi så mange idéer til serien, vi er allerede snart ferdige med manus til bok 3 og 4, og har planer for 5 og 6, sier Høisæther.

Med seg på laget har duoen også fått illustratør Thomas Kirkeberg.

– Det var ikke bare bare å finne den rette streken, og vi gikk mange runder med redaktøren vår i prosjektets spede begynnelse. Så kom vi over noen av illustrasjonene til Thomas, og vi ble umiddelbart imponert over hans versatile og presise strek; den tenkte vi kunne passe perfekt til det universet vi ønsket å skape. Da vi fikk de første skissene, var det bedre enn vi hadde drømt om, sier Høisæther entusiastisk. – Det var sånn «der, ja!», dét er Skrytepappa, legger Fjell til.

I Skrytepappa og det dustete veddemålet møter vi Mats og Lisa som bor sammen med moren og faren sin. Moren er brannsjef, og faren har en urokkelig tro på egen kløkt og uovervinnelighet. Skrytepappa er selvutnevnt ekspert på det meste. Han inngår et veddemål med den sleipe naboen Breie om hvem som er best til å kjøre olabil. Men det tar ikke lang tid før Mats og Lisa skjønner at faren er helt avhengig av dem hvis han i det hele tatt skal klare å få bygget en bil. Hele sommerferien står på spill. Hvis Skrytepappa taper får det katastrofale følger for Mats og Lisa.

– Det har vært en stor fornøyelse å bli kjent med Skrytepappa. Til tross for at han alltid har for høy tiltro til egne ferdigheter og skryter litt mye, må man jo bli glad i ham, og ikke minst i barna hans, Mats og Lisa, som hjelper ham ut av de merkeligste situasjoner. Nå er vi naturligvis veldig spente på at leserne skal få stifte bekjentskap med dette morsomme universet, og ikke minst de herlige karakterene, sier redaktør for barnebøker i Strawberry Publishing, Anne Huso.

På bildet fra venstre: Thomas Kirkeberg, Ulrik Høisæther, Jan-Erik Fjell.
Fotokred: Magne Risnes.