Ingen varer i handlekurven

Logg inn

Har du ikke bruker? Registrer deg

Har du glemt passord? Tilbakestill

HjemArtiklerMathias Haven nominert til Tarjei Vesaas’ Debutantpris

Mathias Haven nominert til Tarjei Vesaas’ Debutantpris

Mathias Haven 7 Fotokred Magne Risnes

I høst utkom boken Kjærlighet i Minnesota, ført i pennen av Mathias Haven. Haven er Bonnier Norsk Forlags første norske skjønnlitterære debutant og for boken mottok han i desember Subjektprisen 2021 for Årets Litteratur. I dag offentliggjorde Den norske Forfatterforening de fem kandidatene til Tarjai Vesaas’ Debutantpris, og blant de nominerte: Mathias Haven med Kjærlighet i Minnesota.

- Dette var en veldig kul nyhet å få, og jeg føler meg rett og slett veldig heldig som har blitt nominert, sier Mathias Haven.

Juryens begrunnelse: «Norsk-amerikaneren Mathias Haven har et forførende enkelt språk i denne korte novellesamlingen som utspiller seg i USA, hans annet hjemland. Den tilsynelatende enkelheten rommer imidlertid både tragedie og komedie i rikt monn. Havens karakterer er alle rotløse og ensomme på sitt vis, de beveger seg ofte på grensen til det absurde, av og til det fantastiske. Forfatteren skriver på utmerket vis frem såre enkeltskjebner fanget i spennet mellom hverdagens krav og lengselen etter noe mer, - ekte menneskelig kontakt, kanskje til og med kjærlighet.»

- Vi er stolte og glade over at Mathias Haven – vår første norske debutant og mottaker av Subjektprisen – nå er blitt nominert til Tarjei Vesaas’ Debutantpris. Novellene hans grep meg fra første stund, i en tilsynelatende enkel form beskriver han en følelse av utenforskap som på samme tid kan være komisk og dypt tragisk. I dag, hvor vi konstant pepres med inntrykk, er det noe enestående i å skrive frem skjebner som ikke slipper taket i en, selv lenge etter endt lesning, sier redaksjonssjef for skjønnlitteratur i Bonnier Norsk Forlag, Anne Fløtaker.

Tarjei Vesaas opprettet prisen i 1964 med pengene han mottok da han ble tildelt Nordisk Råds litteraturpris for romanen Isslottet. Det er Den norske Forfatterforenings litterære råd som nominerer kandidater. Prisen skal gå til beste skjønnlitterære debutant under 35 år, og prisvinneren offentliggjøres søndag 27. mars på Den norske Forfatterforenings årsmøte.