Ingen varer i handlekurven

Logg inn

Har du ikke bruker? Registrer deg

Har du glemt passord? Tilbakestill

HjemArtiklerHvordan skaper man en lesevane?

Hvordan skaper man en lesevane?

Nyhetsbrev toppbilde 11

James Clear er en forfatter og foredragsholder som fokuserer på vaner, avgjørelser og kontinuerlig forbedring. Bestselgeren hans, Mikrovaner, setter søkelyset på hvordan du kan endre måten du tenker på fremskritt og suksess, og gir deg verktøyene og strategiene du trenger for å forandre vanene dine. Her får du hans beste tips til hvordan man gjør det til en vane å lese bøker.

Charlie Munger, milliardær og Warren Buffets forretningspartner, sa en gang: «Jeg har aldri i hele mitt liv kjent en klok person som ikke leste hele tiden – ingen. Null. Du hadde blitt forbløffet over hvor mye Warren leser – og hvor mye jeg leser. Barna mine ler av meg. De ser meg som en bok med to bein.»

Enten man er interessert i å tjene mer penger, eller tilegne seg mer kunnskap, er det viktig å utvikle en lesevane. I den siste boken min, Mikrovaner, legger jeg frem et enkelt fire-trinns rammeverk for å utvikle bedre vaner. Disse fire trinnene kaller jeg «De fire lovene for atferdsendring». I denne artikkelen deler jeg ti enkle måter å bruke disse lovene på for å venne seg til å lese flere bøker.

Første lov: Gjør lesing synlig

Mange av vanene og adferdsmønstrene våre er ganske enkelt reaksjoner på signalene som fyller det ytre miljøet vårt. Du spiser kjeks fordi de ligger på en tallerken på kjøkkenbenken. Du spiller videospill fordi kontrollen ligger midt på stuegulvet. Den gode nyheten er at du kan bruke disse impulsene til din fordel ved å forsterke de signalene som setter i gang lesevanene.

1. Legg en bok på hodeputa når du rer opp senga. Legg til dette trinnet i morgenrutinen din: Stå opp – re opp senga – legg boka på puta. Dette er en enkel måte å tilrettelegge for fremtidig lesing ved hjelp av omgivelsene. Når du skal legge deg på kvelden, kommer det nå til å ligge en bok på et synlig sted som vil minne deg på å lese noen sider.

2. Flytt leseapper til hjem-skjermen på telefonen din. Det er ikke bare det fysiske miljøet som oppfordrer til vaner, det samme gjelder de digitale flatene du eksponeres for. Prøv dette i noen uker: Flytt alle sosiale medier, spill og andre distraksjoner vekk fra hjem-skjermen, og legg dem i en mappe noen sveip unna. Deretter flytter du alle bok-apper til det mest synlige stedet på telefonen. Da blir du oppfordret til å lese hver gang du åpner telefonen.

3. Lag et «hellig» sted til lesing. Alle vaner handler om assosiasjoner. I mange tilfeller er oppførselen din knyttet til en spesiell kontekst eller situasjon. For eksempel, inne i hodet ditt, assosierer du kanskje sofaen din med å se på Netflix. Hvis du prøver å lese i sofaen, kjenner du kanskje trangen til å strekke deg etter fjernkontrollen. Det er det du pleier å gjøre i den situasjonen.

Du kan bidra til å begrense disse distraksjonene ved å lage et «hellig» rom eller sted som kun er til lesing. Du velger deg kanskje en stol i hjørnet av rommet eller en kafé i nærheten av jobben, hvor du skrur av telefonen før du går inn og kun leser i en bok mens du er der. Jo mer du gjentar lesevanen (og ingenting annet) på et bestemt sted, jo mer venner du deg til å oppføre deg på samme måte på det bestemte stedet.

Andre lov: Gjør lesing fristende

Vaner har lettere for å oppstå når de virker attraktive og fristende. Her er noen måter å friste deg til å lese bøker på:

4. Snakk om bøker med vennene dine. Det høres enkelt ut, men hvis du har venner som liker å lese, blir det mer fristende å lese bøker selv. En av menneskets sterkeste drivkrefter er å føle tilhørighet. Hvis det å lese bøker gjør at du passer inn i vennegjengen, blir det veldig attraktivt å la lesingen bli en vane.

5. Start en bokklubb. Her er en nøkkelsetning fra Mikrovaner: «Bli med i en gruppe der slik du ønsker å oppføre deg, er normal oppførsel.» Vanene til de rundt deg blir normale for deg. Heldigvis kan du påvirke dem du er sammen med, basert på hvilke grupper du velger å danne eller bli med i.

Hvis du blir med i en bokklubb (eller starter din egen), omgås du naturligvis mennesker som leser bøker. Tilbringer du tid med mennesker som leser regelmessig, blir det mer fristende for deg å lese også.

Tredje lov: Gjør lesing lett

Det å gjøre vanene så enkle som mulig er en viktig del av filosofien bak å bygge nye vaner. Du vil at nye vaner skal være enkle og friksjonsløse.

6. Les én side hver dag. Den raskeste måten å gjøre lesing lett på er å sette seg et enkelt mål. Mange blir revet med og setter seg hårete mål om «å lese en bok i uka» eller «fullføre 30 bøker i året», men det er mer effektivt å fokusere på begynnelsen av en vane enn sluttresultatet. Målet er å optimalisere allerede i startgropa og å gjøre det enkelt å komme i gang hver dag. Derfor foreslår jeg å gjøre det til en vane å lese én side om dagen. Mange av dagene kommer du til å lese mer enn det, men på de travleste dagene trenger du bare å konsentrere deg om å lese ferdig den ene siden.

7. Les på morgenen. Timing kan være en viktig faktor når du skal innarbeide nye vaner. Ulike tidspunkt på dagen har en tendens til å inneholde forskjellige ansvarsområder, og det er enklest å oppmuntre seg selv til å opprettholde en lesevane på et tidspunkt man har tid og energi til å gjennomføre det.

For mange er lesing på morgenen den beste fremgangsmåten. Dette fordi desto mer av dagen som går, desto mer sannsynlig er det at andre ting som skal gjøres kommer i veien for lesingen. Les før innboksen fylles opp, les før du blir spurt om å hjelpe noen andre med deres dag.

8. Prøv lydbøker. Det kan være vanskelig å opprettholde en lesevane hvis du alltid føler at du drasser rundt på en bok. I tillegg dukker det opp mange situasjoner i løpet av en dag hvor det ikke egentlig passer å lese. Lydbøker kan løse begge disse problemene. Ved å lytte til bøker har du hendende fri, samtidig som du får tid til å lese mens du gjør andre ting; lager middag, lufter hunden, pendler til jobb og så videre. Plutselig blir lesing til noe som er lett å få plass til i små doser gjennom dagen.

Fjerde lov: Gjør lesing tilfredsstillende

Hittil har vi snakket om forskjellige måter å gjøre det lettere å starte en lesevane. Men vi må også snakke om hvordan man klarer å beholde vanen over tid. For å få til det må lesing føles hyggelig og tilfredsstillende.

9. Les noe som begeistrer deg. Ikke tenk på hva andre sier du bør lese. Les heller det du synes er spennende. Om det er småharry, romantiske romaner, samme det. Om det er Harry Potter for åttende gang, kjør på. Om du liker en bok, samme hva emnet er, kommer du til å føle tilfredsstillelse og ha en grunn til å lese igjen i fremtiden.

10. Les det som er nyttig for deg. En annen løsning er å fokusere på å lese bøker som har en umiddelbar effekt på livet ditt. Alle opplever vi problemer og utfordringer i løpet av livet. Hvis en bok kan hjelpe deg å løse disse problemene eller få deg til å oppnå mål du har satt deg, kommer du naturligvis til å bli tilfredsstilt av å lese om det.

Med disse ti tipsene bør du være godt rustet til å bygge en ny eller bedre lesevane. Hvis du er interessert i å lese om handlingsrettede strategier for å gjøre det enklere å bygge en vane, kan du jo sjekke ut Mikrovaner.