Ingen varer i handlekurven

Logg inn

Har du ikke bruker? Registrer deg

Har du glemt passord? Tilbakestill

HjemArtiklerHvordan lese mer?

Hvordan lese mer?

DTS Simple in Maine Patrick Chin 1275

Ute etter å lese mer i hverdagen? Her er 8 tips til hvordan du kan få det til.

Vær grei med deg selv

Å gå rundt med dårlig samvittighet for ikke å lese nok er bortkastet. Vi lever i en tid hvor det er mye som krever oppmerksomheten vår – enten det er nyhetsbildet, tidsklemma, en gryende forelskelse eller at du har blitt helt avhengig av femten-sekunders videoene sosiale medier fôrer deg med hver ettermiddag. Se heller på lesing som en mulighet for avkobling – en liten stund av dagen hvor du kan trekke oppmerksomheten din mot noe konkret og få en pause fra distraksjonene.

Finn riktig tidspunkt

Blir du plutselig stuptrøtt hvis du plukker opp en bok fra nattbordet før du skal legge deg? Da er det ikke noe vits i å tvinge seg selv til å lese på kvelden. Bruk litt tid på å utforske hvilket tidspunkt av dagen som gir deg mest utbytte av lesingen – kanskje det er på vei til jobb, kanskje klarer du å bytte ut den halvtimen med slumring på morgenen med en bok?

Velg formatet som passer deg best

Papirbok, lydbok eller e-bok. Alle tre? Samme det! Velg det som passer livsstilen din best. Trenger du å legge vekk alt av skjermer for å konsentrere deg, er papirboka den beste løsningen. Om du vil være sikker på å alltid ha en bok tilgjengelig i sekken eller lomma, er det kjekt å strømme lydbøker eller lese på lesebrett.

Utforsk hva som gjør at du liker en bok

Noen trekkes til en viss type hovedperson, noen elsker å lese bøker som foregår på bydga, andre foretrekker å sanke informasjon som kan brukes i dagliglivet. Finn ut hva bøkene du liker har til felles med hverandre, så vet du også hva du kan lete etter i jakten på en ny bok.
Et annet tips er å hente inspirasjon i nettopp de nevnte distraksjonene som stjeler fokus i løpet av dagen – finn en bok som gjør at du kan grave dypere i det du bryr deg om i nyhetsbildet, en bok som gir deg en løsning på tidsklemma, eller en skikkelig kjærlighetshistorie som gjør at du kan dagdrømme enda mer om den du er forelska i.

Les det du vil, og hopp over det du ikke liker

Ikke bry deg om å velge bøker som du tror er «riktige» å lese hvis du ikke er oppriktig interessert, og ikke bry deg om andres meninger om din favorittsjanger!
Skulle du velge feil bok, er det ingen skam å snu. Ja, noen bøker trenger noen sider på å fange leseren, men en gyllen regel er: Har du lest 50 sider av en roman uten å bli grepet, er det ikke en bok for deg. Bruk tiden på noe annet!

Eksperimenter med hva du leser

Du kan jo også prøve noe helt nytt. Har du ikke lest poesi siden videregående, kan du jo gi det et nytt forsøk nå som du har litt mer livserfaring. Hvis du har slukt en hel serie av krimbøker, er det sikkert sunt med et avbrekk. Hva med en faktabok om noe du har vurdert å fordype deg i?

Ta notater

Ta notater underveis eller etter du har lest – hva liker du med boka, hva var det med boka som drev deg videre i historien, var det noen spennende tvister eller tilsynelatende uforklarlige hull i historien?
Skriv også ned alle bøker du får anbefalt eller oppdager på egenhånd – da har du alltid noe å slå opp i når du er på leting etter nytt lesestoff.

Del med venner

Det er god grunn til å være stolt over å ha fullført en bok – skryt av det i gruppechatten eller i sosiale medier! Når du engasjerer venner og bekjente i hva du selv leser, vil du snart oppdage hvor mye forskjellig folk er interessert i. Kanskje oppdager du noe helt nytt om dem!