Heftig budkrig i Norge, EUs litteraturpris og en fyrrig debatt om virkelighetslitteraturen
Den 27 år gamle forfatteren, som har solgt 320.000 bøker, er den yngste vinneren av De Gyldne Laurbær noensinne, og nå blir debuten hans filmatisert av Nordisk film.
Thomas Korsgaard har fått voldsom oppmerksomhet hjemme i Danmark for romannen Hvis det skulle komme et menneske. Den satte i gang en svær debatt om virkelighetslitteraturen. Romanen utforsker fattigdom i utkanten av det danske velferdssamfunnet, og Korsgaard har latt seg inspirere av egen oppvekst, som var preget av omsorgssvikt, farens brutale temperament og morens depresjon. Debatten i dansk offentlighet tok for alvor fyr da Korsgaards lillebror uttalte til Politiken at han ikke kunne kjenne seg igjen i romanen.
Hvis det skulle komme et menneske lanseres 24. februar i Norge, og er den første i en trilogi.
Tre norske forlag i budkrig
Korsgaard vant den høythengende prisen De Gyldne Laurbær for det tredje bindet om den unge gutten Tue, og ble dermed den yngste prismottakeren noensinne. Han har i tillegg blitt nominert til den prestisjetunge EUs litteraturpris, og var bare 21 år da han debuterte med Hvis det skulle komme et menneske.
Interessen rundt forfatterskapet har vært stor, også her i Norge. Det var tre forlag som kjempet om rettighetene til bøkene.
Trilogien blir film
Nordisk film har kjøpt rettighetene til de tre bøkene, og jobber nå med å lage en film basert på den første romanen. De beskriver bøkene som rå, realistiske og rørende. Anmeldelsene i Danmark og Sverige har vært strålende.
Korsgaard kommer til Litteraturfestivalen på Lillehammer i mai for å fortelle om trilogiens første bok, og vil igjen besøke Oslo i august, i forbindelse med lanseringen av bind to. Det vil være mulig å intervjue forfatteren under begge besøkene.