Ingen varer i handlekurven

Logg inn

Har du ikke bruker? Registrer deg

Har du glemt passord? Tilbakestill

HjemArtikler-Frykten for å bombe feil mål var stor

-Frykten for å bombe feil mål var stor

Mannsverk 07

I boka Kampklar forteller Bjørn Mannsverk om veien til å bli F16-pilot, om frykten for eget liv, tapet av broren og den enorme suksessen med Bodø/Glimt.

Bjørn Mannsverk er tidligere jagerflypilot og nå mentaltrener for Bodø/Glimt. Han jobber også i Oljefondet, og er aktuell med en bok om livet sitt, ført i pennen av den prisbelønte journalisten og forfatteren, Hallgeir Opedal. Kampklar lanseres 18. oktober på Stormen bibliotek i Bodø.

Med livet som innsats

Mannsverk var en del av 331-skvadronen i Bodø. Da ordren kom om at skvadronen skulle sendes på skarpe oppdrag i Libya, kjente pilotene hjertet slå fortere. Det var langt mellom de som tok avgjørelsene i krigen og de som måtte utføre ordrene og sette eget liv på spill. Mye kunne gå galt.

-I en del oppdrag var mange av disse vurderingene delegert til oss i cockpit å avgjøre der og da - det la et press på oss. Og selvfølgelig var frykten stor for å feilbombe. Konsekvensene kunne være store og noe du fryktet du ville ha med deg videre i livet, forteller Mannsverk.

Mental trening ble løsningen

I boka forteller mannen som har opplevd - og vært med på å håndtere flere kriser i Forsvaret, åpenhjertig om stresset pilotene ble utsatt for. Løsningen ble mental trening, og det skulle vise seg å ha stor effekt, blant annet under oppdraget i Libya.

-Vi hadde tillit til hverandre og god kommunikasjon etter mye terping på oppmerksomhetstrening. Det skapte trygghet, forteller Mannsverk.

Også på privaten har oppmerksomhetstreningen vært verdifullt, og er et verktøy de aller fleste vil ha utbytte av. For Mannsverk var det nøkkelen til å komme over sorgen etter brorens plutselige død.

Fra cockpit til fotballbanen

Erfaringene Mannsverk hadde gjort seg som jagerflypilot var nyttige også for andre. I 2017 strevde Bodø/Glimt med stressede spillere som vurderte å legge opp. Da ble Bjørn Mannsverk hentet inn som mentaltrener. Det ble en lykkelig match og bidro til fantastiske resultater på fotballbanen.

Nå får også Oljefondet hjelp av Mannsverk. Han er ansatt for å veilede menneskene som forvalter Norges enorme formue.

– Jeg har erfaring fra prestasjonsmiljøer med dyktige mennesker som stadig vil bli bedre, som i fotball. Det opplever jeg også nå i Oljefondet, sa Mannsverk nylig til E24.

Møt Mannsverk og Bodø/Glimt i Bodø

Den 18. oktober lanseres Kampklar på Stormen bibliotek. Da blir det anledning til å snakke med både Mannsverk, forfatter Opedal og noen av Bodø/Glimts spillere.