Endelig ny bok fra Jørgen Jæger – kommer i september!
I september kommer endelig en ny bok om Ole Vik og Cecilie Hopen. Den lenge etterlengtede krimromanen er nummer 16 i rekken fra det lille universet i Fjellberghavn, og forfatter Jørgen Jæger gleder seg stort til å ta fatt på en omfattende runde for å treffe lesere og bokhandlere i høst.
Jørgen Jæger legger bak seg 20 år som forfatter, og serien om Ole Vik har passert 1,2 millioner solgte bøker i Norge. I september kommer Skjebnedøgn.
Nå har du akkurat levert fra deg manuset til den 16. boka om Ole Vik, Skjebnedøgn, som kommer i september. Hvor finner du inspirasjonen til å skrive så mange bøker om universet i Fjellberghavn?
– Dette med inspirasjon varierer fra prosjekt til prosjekt. Noen ganger er det virkelige hendelser som gir inspirasjon, noen ganger aktuelle saker i nyhetsbildet og andre ganger henvendelser fra leserne. I Judasskuddet var deler av plottet bygd opp rundt en slik henvendelse fra en leser, og det samme er tilfelle i Skjebnedøgn. Min lesers drama i denne boken er fritt gjengitt, om enn i en forenklet og ombygd form. Utfordringen når man har skrevet 16 bøker,er å finne nye vinklinger og unngå å gjenta seg selv. Dette blir faktisk mer og mer krevende etter hvert.
Du har jobbet med Skjebnedøgn i lang tid nå – hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?
– Jeg jobber i tre faser: tenkefasen, grovresearchfasen og skrivefasen. Den første ble lengre nå enn før, av årsaker nevnt ovenfor. Jeg lanserte ideer for meg selv i ett sett og forkastet dem stort sett konsekvent – helt til jeg følte at DETTE kunne det bli bok av. Deretter måtte temaet undersøkes grundig. Er temaet for innfløkt for eksempel, må jeg muligens droppe det for å unngå uendelige forklaringer. Er det for utilgjengelig for research, må det også vurderes, siden alle beskrivelser må være nøyaktige og gjenkjennelige for dem som leser boken og kan temaet. Til slutt begynner selve skrivefasen, som faktisk også tar lengre tid nå enn før, fordi jeg ikke ønsker å skrive samme bok om igjen. Den dagen leserne anser meg som så gjenkjennelig at de forstår plottet og tidlig skjønner hvem som er den skyldige, har jeg ikke fornyet meg nok. Selve skrivefasen, som aldri tar mindre enn ni måneder, er den mest arbeidskrevende med minimum 8–10 timers arbeidsdager alle ukedager.
Hva var det som fikk deg til å begynne å skrive krim i utgangspunktet? Og hvorfor ble det akkurat Ole Vik du valgte som hovedperson?
– Det er fordi jeg slukte alt som fantes av krim og spenning da jeg var gutt – og tenkte at dette hadde vært moro å få til selv en gang. Det prøvde jeg med jevne mellomrom opp gjennom årene, med manglende hell for å si det mildt, men lyktes til slutt – fordi jeg nektet å gi opp. Å bli tatt under vingene av norske forlag er svært vanskelig, spesielt når man skriver folkelig krim slik jeg gjør. Jeg er opptatt av menneskelige relasjoner i bøkene mine, ikke bare krimplott, og har helt fra starten av vært bevisst på å bygge universet mitt opp rundt mennesker som leserne kan kjenne seg igjen i og bli glad i. Ole Vik er en høyst alminnelig mann med styrker og svakheter slik som de fleste av oss. Jeg prøver å forme ham som en kar som mannlige lesere ser på som en stødig kamerat og kvinnelige lesere svermer litt for fordi han er så trygg – og kanskje blir forelsket i. Mange ER faktisk det, får jeg tilbakemeldinger om!
Cecilie har jeg prøvd å forme som et ungt, kvinnelig forbilde, tilpasset tiden vi lever i. Jeg anser persongalleriet som like viktig som krimplottene, for det er gjennom personene handlingen løftes og gjøres leseverdig.
Kan du beskrive følelsen du sitter igjen med etter å ha levert fra deg manuset på Skjebnedøgn?
– Ja, jeg føler meg mentalt helt tom. Når jeg har levd inne i et så svært univers som et bokmanus er døgnet rundt – jo, hjernen jobber når jeg sover også – i mer enn ett år, blir det på en måte en del av meg. Det har dessuten vært et kolossalt løft å få alt på plass. I denne tomme fasen like etter levering har jeg tidligere pleid å si til min kjære Marit at dette kommer jeg aldri til å klare en gang til. «Det der sier du hver gang,» avfeide hun da, så jeg har sluttet å si det, men slik føltes det da, og slik føles det akkurat nå også. Men erfaringen viser at hun har rett, og at det begynner å syde og koke i hodet mitt etter en stund, så snart er jeg nok i gang på ny.
Ser du frem til noe spesielt denne høsten, nå som du er aktuell med ny bok?
– Jeg har 20 års-jubileum som forfatter i år og gleder meg vilt til feiringen. I år har Ole Vik-serien også passert ufattelige 1,2 millioner solgte bøker i Norge. Siden det er landets bokhandlere som selger bøkene og anbefaler dem for kundene sine, har jeg lyst til å besøke hver eneste bokhandel i Norge og vise min takknemlighet. TOUR DE JÆGER – HELE NORGE starter 25. september og avsluttes lille julaften. Noe slikt tror jeg ikke noen forfatter har gjort før, så dette blir kanskje norgesrekord. Jeg elsker å sette meg slike hårete mål og finne ut hvordan jeg skal nå leserne. Det siste får jeg heldigvis god hjelp med fra forlaget.
Så håper jeg selvfølgelig at leserne vil like Skjebnedøgn!