Det kom et skip til Oslo i 1348
For kort tid siden var ordet «pandemi» for fagfolk, men årene med korona-viruset og trusselen om en farligere mutant preger oss alle i vår tid. Da er det interessant å vite at folk har overlevd langt verre før. Nå kommer professor Ole Jørgen Benedictow med en spennende bok om Svartedaudens spredning og herjinger i Norge bygd på samtidige kilder.
I første halvdel av 1300-tallet var Europa preget av politisk uro, kriger og forferdelige uår. Så kom Svartedauden – en byllepest med enorm spredningskraft og dødelighet. Den var årsak til en ufattelig befolkningskatastrofe. Benedictow følger pestens vei gjennom Europa til den ankommer Oslo og Bergen og spredningen derfra langs kysten og gjennom landet. Han beretter om forsøkene på å verge seg mot sykdommen, om prestenes innsats for å redde de døendes sjeler, og om hvordan tilværelsen ble endret for de heldige som berget livet. Det gis også en bred framstilling av forholdene i landet etter pesten.
«1349» er basert på en fullstendig samling av samtidskilder med opplysninger om svartedauden. Boken kan derfor også utfordre gjengse oppfatninger, som den at pesten kom først til Bergen - den kom beviselig til Oslo allerede høsten 1348! Svartedaudens spredning beskrives derfor først i Øst-Norge.
-Kilder som de islandske annalene gir viktige opplysninger, men de fleste er spredte og tilfeldig bevarte, og ofte vanskelige å forstå. Det er krevende å følge pestens ferd gjennom landet, og jeg finner fortsatt nye sammenhenger, forteller Benedictow.
Ole Jørgen Benedictow (f. 1941) er norsk middelalderhistoriker, professor emeritus ved Universitetet i Oslo, med svartedauden og senere pestepidemier som spesialemne. Benedictow har skrevet om Svartedauen i Norge flere ganger, mest på engelsk, i en doktorgrad, en norsk pesthistorie (1348–1654), og som del av avhandlinger om svartedauden i sin helhet. Han har erfaring med populærhistorie, og har også skrevet bind 5, Fra rike til provins 1448–1536, i Cappelens Norgeshistorie, og skolebøker i eldre historie.
– Det har vært en enorm glede å få jobbe med en så dyktig forfatter som Benedictow, sier Ingrid Eia Ryvarden, seniorredaktør for sakprosa i forlaget Bonnier. – Dette er en seriøs fagbok som spenner bredt. Det er en svært medrivende bok, som jeg mener vil falle i smak både hos den garvede historieleseren og den som akkurat har begynt å snuse på emnet.