Debutforfatter Marthe Telneset om mødres stress og samvittighet
Psykolog Marthe Telneset har skrevet sin første bok, Mamma med god samvittighet. Vi var nysgjerrige på hvordan den ble til, så vi tok en prat med den nybakte forfatteren.
Gratulerer med din aller første bok, Marthe! Fortell om hvordan du begynte å skrive Mamma med god samvittighet. Når fikk du idéen, og hvordan begynte du arbeidet med å skrive?
Ideen til boka fikk jeg for 12 år siden da jeg selv ble mamma for første gang. Jeg syntes det var en stor overgang å bli mamma, og jeg brukte tid på å venne meg til den nye tilværelsen. Jeg hadde også mange vonde tanker rundt fødselen som jeg grublet på. Selv om alt så helt normalt ut på papiret.
På den tiden leste jeg i en av bøkene til fødselslege Gro Nylander, Mamma for første gang. Midt inne i den ene boka var det et avsnitt som virkelig traff meg. Jeg husker jeg leste det om og om igjen, og tenkte at dette vil jeg også gjøre en gang i fremtiden; skrive en bok som kan hjelpe andre mødre.
Så gikk årene, og jeg ble mamma enda to ganger til og fikk også mye faglig påfyll på veien. Først i 2021 bestemte jeg meg for at det var på høy tid å gjøre alvor av den boka. Jeg meldte meg på et kurs for å skrive sakprosabok og fikk hjelp til å finne og spisse budskapet.
Jeg forsto fort at jeg ville skrive en bok om stress, og da spesielt de kildene til stress som mange undervurderer; de indre stresskildene som dårlig samvittighet, lav selvfølelse, bekymringer, selvkritikk, sammenligning, og det å gruble over valg og livet generelt. Gjennom samtaler med mange mødre på klinikken, samt kommunikasjon via Instagram og nyhetsbrevet mitt, innså jeg i større og større grad at dette er et viktig og ikke minst samfunnsaktuelt tema.
Boka du har skrevet skal hjelpe mødre med å få god samvittighet – hva er de vanligste årsakene til at mødre har dårlig samvittighet?
Dårlig samvittighet er jo en av grunnfølelsene våre. Vi skal kjenne på skyld og dårlig samvittighet når vi har gjort urett mot andre. Det er disse følelsene som motiverer oss til å gjøre opp for oss, si unnskyld og «reparere» i en relasjon til andre. Jeg pleier å kalle dette for en «sunn» form for dårlig samvittighet.
Men for mange mødre kommer den dårlige samvittigheten i situasjoner hvor de ikke får gjort noe annerledes, eller den er et uttrykk for våre (altfor) høye krav til oss selv. Dette er en “usunn” form for dårlig samvittighet som er en stor kilde til selvkritikk, og handlinger som ikke nødvendigvis er fordelaktige for oss, som at vi dytter egne behov lengre og lengre ned på prioriteringslista.
Dårlig samvittighet er selvfølgelig ikke forbeholdt mødre, men min erfaring er at det likevel er de som plages mest av den i familielivet. Kanskje skyldes det at det fortsatt er ulike forventninger til mødre og fedre rundt administreringen av det vi kaller “det tredje arbeidsskiftet.” Dette er en beskrivelse på de mer usynlige arbeidsoppgavene i AS familien, som tilrettelegging og administrering av familiehverdagen. Vi ser at det i stor grad er mødre som er familiens logistikksjef – som planlegger, er et skritt foran og passer på at hverdagen glir. Dette kan lett føre til en opplevelse av å ikke strekke til, noe som er en kilde til mye dårlig samvittighet.
I tillegg til å nå ha debutert som forfatter, er du jo både småbarnsmor og psykolog på fulltid. Hvordan har du selv håndtert det ekstra arbeidet å skrive en bok tilfører en allerede full hverdag?
I starten var jeg opptatt av at dette skulle være et overskuddsprosjekt. Jeg har alltid likt å skrive og så mer på det som en hobby enn jobb i begynnelsen. Skrev litt nå og da når jeg hadde lyst og mulighet. Etter hvert som arbeidet med boken tok til for fullt, var jeg så heldig å få stipend for å kunne skrive den. Dette har gjort at jeg har kunnet jobbet litt mindre med andre arbeidsoppgaver i denne perioden og dermed frigjort litt tid. Dette har fungert veldig fint og er noe jeg anbefaler andre å gjøre hvis de har en bok i magen. Det er mye arbeid underveis, men en helt fantastisk følelse når den endelig er her.