-De beste ideene kom i morfinrus
Jan-Erik Fjell har fått de beste romanideene i morfinrus, og tenkte tidlig at han skulle reservere en god plass på kirkegården.
20. september lanseres krimromanen Cassandra-saken, med en trygdet Anton Brekke i hovedrollen. Denne gangen må Anton motvillig etterforske en cold case om drapet på en ung kvinne.
–Det ligger nok mye av meg selv i Anton Brekke. Mange av episodene han opplever – på privaten vel å merke – har jeg opplevd selv. Det beste eksempelet er da jeg ble lagt inn på sykehus for noen år siden, sier Jan-Erik Fjell.
Forfatteren var veldig syk, og klarte ikke å skrive.
–I morfinrus kom ideen som gjorde at alt løsnet: Anton måtte bli syk. All dialog Anton har med fastlegen – og etter hvert legen på akuttmottaket – er slik den foregikk i virkeligheten.
Fjell har et opplag på 1 million bøker, og bøkene hans er utgitt i 14 land. Den kritikerroste serien om Anton Brekke, gjorde ham til tidenes yngste vinner av Bohandlerprisen.
– Trodde aldri jeg kulle bli 30 år
Både krimhelten Anton Brekke og forfatteren Jan-Erik Fjell er kjappe i replikken og småfrekke. Men det er likevel noen forskjeller mellom de to.
–Jeg er langt mer nevrotisk enn Anton. Det var en periode jeg ikke trodde jeg kom til å bli 30 år. På et tidspunkt vurderte jeg å ringe Gressvik kirke og reservere en god plass, sier Fjell.
For en mann som lever av å skrive om drap, er det kanskje ikke så rart at han tenker mye på livets slutt. Men til tross for at han frykter en tidlig død, er Fjell veldig spenningssøkende.
–Der har – heldigvis får man kanskje si – rullestolen gitt meg enkelte begrensninger. Men det hindret meg ikke i å henge etter kompiser som kjørte mopeder, sier Fjell.
Forfatterens kamerater hadde trimmet mopedene sine, og suste av gårde i 80 kilometer i timen med Jan-Eriks rullestol på slep.
–Bak der hang jeg uten hjelm. Total galskap og idioti, og det ville vært game over om et av forhjulene på rullestolen hadde truffet en stein på størrelse med en terning. Men det er sånt man ikke forstår før man blir voksen, mener forfatteren.
Troverdig krim med Kripos-bistand
Fjell har fått en rekke gode anmeldelser for de ni bøkene om Anton Brekke, og noe mange trekker frem, er hvor troverdige bøkene hans er. Forfatteren er nemlig på tråden til Kripos tidlig og sent. Ingen spørsmål er for små eller uviktige når han skal skrive en ny bok.
Hans siste spørsmål skapte uro i Kripos:
–Jeg spurte om det fantes en måte å ta livet av noen slik at man ikke klarer å identifisere liket, selv om vedkommende har gått til en norsk tannlege. Og jo da, det er en måte, smiler Fjell.