Ingen varer i handlekurven

Logg inn

Har du ikke bruker? Registrer deg

Har du glemt passord? Tilbakestill

HjemArtiklerBonnier Norsk Forlags litteraturpris til Victoria Durnak

Bonnier Norsk Forlags litteraturpris til Victoria Durnak

Bra

-Jeg er glad, rørt og stolt, sier prisvinneren, som mottar 100.000 kroner.

Hvert år deles prisen til en forfatter som tilfører norsk litteratur en ny stemme, et nytt perspektiv eller en ny litterær form. Vinneren kåres av Det litterære Råd og er uavhengig av forlagstilknytning. Den 15. juni overrakte Dan Andersen, sjefredaktør for norsk skjønnlitteratur i Bonnier Norsk Forlag, prisen til Victoria Durnak på Deichman Bjørvika.
Victoria Durnak (f. 1989) debuterte allerede som 20-åring med diktsamlingen Stockholm sier (2010). Siden da har hun utgitt enda en diktsamling og fem romaner. I bøkene går Durnak i dybden på hvordan internett og ny teknologi påvirker selvbildet vårt og det sosiale livet.

- Hennes anliggende er hva de siste tiårenes galopperende teknologiske endringer, internett, sosiale medier og smart-telefoner, gjør med oss. Men aller mest handler Victoria Durnaks forfatterskap om ensomhet, om det paradoksale i at vi, på tross av alle mulighetene vi har for å kommunisere, allikevel er alene, skriver juryen i sin begrunnelse.

Fra hestenoveller til samtidsromaner

Det ble lest lite skjønnlitteratur i Victorias barndomshjem, sier hun i takketalen. Men hun elsket å lese hesteromaner og da faren tok med en stasjonær PC til hjem fra jobb som bare hadde kabal, minesveiper og Word installert, begynte hun å skrive hestenoveller med seg selv i hovedrollen, forteller Victoria til salens latter.
- Dette sier jeg for å oppmuntre de som er usikre på om det finnes et rom for dem i litteraturen og understreke at det er mange veier inn i kunsten. Skriv med den pennen du har, pleier jeg å tenke når jeg er usikker selv. Internett var noe spennende jeg brukte som tenåring for å bli kjent med folk fra hele verden. Siden da har hvor mye vi samhandler på nett bare økt, samtidig som all statistikk viser at ensomheten også øker. Dette synes jeg det har vært interessant å tematisere, og at juryen også synes det, er en stor anerkjennelse, sier Durnak.

Bra3
Dan Andersen overrekker prisen til Victoria Durnak. Foto: Michelle Sandmæl

En forfatter som tar samtiden innover seg

- Her har vi å gjøre med en forfatter som tar samtiden innover seg og sender karakterene sine ut i den, og gjennom litteraturen sin både holder fram utfordringene og åpner rom for andre måter å leve livet på, sier Dan Andersen i sin tale. Videre trekker han frem hennes originale litterære metode.
- Det usagte, at det lille som vises avslører store dyp, er et av skjønnlitteraturens mest fremtredende kjennetegn. Og derfor synes jeg det er spennende at årets vinner lar det motsatte skje med hovedpersonen i sin siste roman. Der blir alt det hemmelige blottlagt for alle som vil se, da innboksen til hovedpersonen legges ut på internett.

Av Sander Riis Eilertsen

Foto: Michelle Sandmæl