Ingen varer i handlekurven

Logg inn

Har du ikke bruker? Registrer deg

Har du glemt passord? Tilbakestill

HjemArtiklerBok utsolgt fra forlaget før utgivelse!

Bok utsolgt fra forlaget før utgivelse!

Tom Egeland Fotokred Kjetil S Andersen 6

Bjørn Beltø er tilbake!
Ny bok utsolgt fra forlaget før utgivelse.

Forfatter Tom Egeland følger i fotsporene til a-ha, Pavarotti og Kjell Bækkelund når han lar hele Norges favorittarkeolog Bjørn Beltø gjøre comeback i den nye boken «Sølvmyntene». Han opplever også den samme suksessen: Krimromanen ble utsolgt fra forlaget to uker før utgivelsen.

- Det er en enorm lettelse at jeg ikke har vært alene om å savne Beltø, fastslår Tom Egeland.

Tom Egeland uttalte til VG i 2018 at han var ferdig med Bjørn Beltø. Arkeologen som har vært en følgesvenn for Egeland siden publikumsgjennombruddet med Sirkelens ende i 2001, en bok som gjorde Egeland til en kjent forfatter i flere titalls land.

- Bjørn Beltø og jeg gikk rett og slett lei hverandre. Jeg vet ikke hvem av oss som begynte å angre først. Men han dukket stadig opp med gode ideer til spennende romaner. Sølvmyntene var den første. Et klassisk Beltø-mysterium med historiske hemmeligheter og religiøse mysterier som det var en fryd å skrive, sier Tom Egeland.

Den fascinerende arkeologen Bjørn Beltø er altså tilbake i toppform etter tre års hvilepause og gir seg denne gangen i kast med en av Bibelens mest definerende hendelser: Hva skjedde da Judas forrådte Jesus?

- Judas er en av bibelhistoriens mest fascinerende skikkelser. Bibelen har ingen entydig forklaring på hvorfor en av Jesus nærmeste disipler forrådte han, og teologene er rådløse. Derfor syntes jeg det var utrolig spennende å dykke ned i akkurat dette mysteriet, sier Egeland.

Egeland er kjent for sitt omfattende researcharbeid i forbindelse med utgivelsene sine. Denne gangen fordypet han seg i den høyst ekte - og omstridte - norske Schøyen-samlingen. En samling som stadig lovprises og utsettes for grove anklager i norske og internasjonale medier.

- Redder Schøyen kulturelle skatter unna ødeleggelse, og private samlinger, eller bedriver han moderne kulturimperialisme? spør Egeland.

De færreste nordmenn er klar over at verdens største og mest eksklusive manuskriftsamling oppbevares blant annet her i Oslo. Martin Schøyens eksepsjonelle oldtidssamling omfatter blant annet deler av de verdensberømte Dødehavsrullene, omstridte manuskripter fra nasjonalmuseet i Afghanistan og ikke minst de tidligst kjente tekstene fra deler av Bibelen.

- Den samlingen kunne jaggu være verdt en bok i seg selv, sier Egeland.

Sølvmyntene kommer i salg 20. mai. Denne gangen er det Judas' forræderi og et 2000 år gammelt brev skrevet av Pontius Pilatus som står sentralt i handlingen. I jakten på fortidens gåter avdekker Beltø sensasjonelle hemmeligheter.

Fotokred: Kjetil S. Andersen

Tom Egeland Fotokred Kjetil S Andersen 4
Arkeolog og myntekspert Håkon Roland ved Kulturhistorisk museum har bistått Tom Egeland i arbeidet med å identifisere hva slags mynter Judas Iskariot trolig mottok for forræderiet av Jesus. Museet har faktisk flere av denne typen mynter: Sekler fra Tyr.
Tom Egeland Fotokred Kjetil S Andersen 2
Tom Egeland på Kulturhistorisk museum