Bjørn Beltø er tilbake!
Vår favoritt-arkeolog Bjørn Beltø er endelig tilbake, og han er i storform! Forfatter bak Sølvmyntene, Tom Egeland, deler her noen tanker om Beltøs gjenoppstandelse i boken som kommer 20. mai.
«Kommer det snart en ny Beltø-bok?» er det spørsmålet jeg har fått flest ganger på bokbad og litteraturarrangementer og i sosiale medier de siste par årene. Endelig kan jeg svare ja.
«… men Rocambole var ikke død!» er et uttrykk hentet fra den franske føljetongen om den heltemodige og hardkokte Rocambole av Pierre Alexis Ponson du Terrail.
Det er ikke Bjørn Beltø heller.
Med Codex i 2018 tok jeg farvel med min albino arkeolog. Gjennom åtte spenningsbøker om teologi, mytologi og mystikk hadde Bjørn Beltø etablert seg som en annerledes antihelt. Til slutt fikk vi nok av hverandre.
I VG bebudet jeg at Bjørn og jeg nå gikk hver våre veier – med samme troverdighet som da Kjell Bækkelund og a-ha gang på gang bebudet sine avskjedsturneer. Det var sant da jeg sa det. Jeg hadde lyst til å skrive helt andre type bøker – det ble trikkethrilleren Falken (2019) og finansthrilleren Kongen (2020). Men underveis i skrivingen begynte Bjørn Beltø, nølende og overraskende, å banke på døren igjen.
Først fikk jeg ideen til Sølvmyntene. Den var for god til ikke å bli skrevet. Så fikk jeg ideen til enda et Beltø-mysterium – og så enda et.
Jeg håper dere ønsker Bjørn velkommen tilbake.
Beste hilsen
Tom Egeland
Oslo, mars 2021
«Sølvmyntene»
Hvem var Judas og Pontius Pilatus? Historikere og teologer vet faktisk svært lite om historiens kanskje mest hatede og utskjelte menn: de to som forårsaket Jesu død. Men var ikke korsfestelsen Guds plan hele tiden? Var ikke da Judas, og Pilatus, bare nyttige og nødvendige redskaper for å fullende planen?
I Sølvmyntene får Bjørn Beltø i oppdrag å finne et stjålet brev fra Pontius Pilatus til keiser Tiberius. I brevets oppsiktsvekkende PS røper Pilatus hva som egentlig hendte da Judas forrådte Jesus for 30 sølvpenger. Drapet på en florentinsk manuskriptgransker gjør at Bjørn selv føler seg stadig mer utrygg. Med god grunn.
Samtidig vikles Bjørn inn i et personlig mysterium som har rot i hans egen fortid.
Deler av fortellingen føres i pennen av den romerske legionæren Atticus Seneción, som var sentral i pågripelsen og korsfestelsen av Jesus, og som etter oppstandelsen fikk i oppdrag å etterforske hvordan Jesus kan ha våknet til live på den tredje dag.
I Bibelen omtales Judas bare 22 ganger, og evangelistene er ikke helt enige om motivet hans. Noen mener han forrådte Jesus for pengene, noen at Satan fór i ham. Men hva om forklaringen var en helt annet?
I boken jakter Bjørn på det historiske brevet samtidig som han nøster opp i den fascinerende teologien rundt Judas.
Selv om Sølvmyntene er fiksjon, er deler av handlingen – som i alle de foregående Beltø-thrillerne – basert på reelle teologiske hypoteser, teorier og gjetninger.