Ingen varer i handlekurven

Logg inn

Har du ikke bruker? Registrer deg

Har du glemt passord? Tilbakestill

HjemArtiklerAndre verdenskrig gjennom 100 gjenstander

Andre verdenskrig gjennom 100 gjenstander

Andre verdenskrig gjennom 100 gjenstander2 jpg

Denne høsten er Geir Stian Ulstein aktuell med to bøker.
Først ut er Andre verdenskrig gjennom 100 gjenstander.

3. november kommer Andre verdenskrig gjennom 100 gjenstander. Denne boka forteller, gjennom 100 nøye utvalgte gjenstander, en helt unik historie om årene 1940–1945. Fra kanonen som senket «Blücher», via illegal radio, binders og kaffeerstatning, til våpen fra tungtvannsaksjonen og kongens bil fra maidagene i 1945.
– Det som er litt spesielt med dette prosjektet, er at jeg har skrevet om tidsvitner i roman tidligere og laget en bok om tidsvitner for dokumentar, men nå finnes de nesten ikke mer. Boken om gjenstandene markerer nærmest et steg inn i en ny epoke, sier forfatter Geir Stian Ulstein.

I tekst og bilder, både fra krigsårene og vår egen tid, presenteres blant annet våpen, uniformer, erstatningsvarer, redskaper og trykksaker. Hvilke fortellinger bærer tingene på? Og hva sier de oss om dramatikken, heltedådene og hverdagen under fremmed styre?
– Vi har én levende kompani Linge-soldat igjen, kanskje noen få tidligere KZ-fanger. Det finnes nesten ingen igjen som var voksne under krigen. Bare tingene de brukte for å leve, for å kjempe. Det slo meg da jeg gikk i gang med dette bokprosjektet, og det står enda tydeligere for meg nå, fortsetter Ulstein.

10 300 nordmenn døde under krigen. Over 4000 var sjøfolk, 2100 var motstandsfolk, og over 700 døde var jøder. 44 000 nordmenn var innom tysk fangenskap. 50 000 måtte flykte fra Norge. 700 norske frontkjempere falt i kamp i Tyskland, over 50 nazister ble likvidert. Selve krigen varte bare i tre måneder, okkupasjonen i nesten fem år. 300 000 tyske soldater var på norsk jord. Dette er tallene, og vi klarer bare å begripe en liten del av hva det betydde for hver enkelt kvinne og mann.
– Det finnes ingen osmose, derimot er gjenstandene snart det siste vi har igjen av disse fem årene som betyr mer for vår nasjonale forståelse enn noe annet. I mangel på tidsvitner må vi lytte til gjenstandenes taushet, avslutter Ulstein.

Geir Stian Ulstein (f.1982) er dokumentar- og romanforfatter med mastergrad i historie. Ulstein debuterte i 2007 med krigsromanen Piggtrådroser og har senere utgitt bl.a. Våre fremste motstandshelter og Tysklandsbrigaden. Andre verdenskrig gjennom 100 gjenstander er Ulsteins første bok på Strawberry Publishing.

Ulstein er tilgjengelig for intervju.