Fem tips til en grønnere norgesferie!
Har du lagt årets ferietur til Norge, har du allerede kommet ganske langt med å gjøre ferien grønn. Men hvor miljøvennlig det egentlig er, avhenger av valg du gjør før og under reisen. Her er fem gode tips til en grønnere norgesferie, hentet fra Helene Myhre Østervolds nyeste bok Tur-retur Norge. I den kan du i tillegg finne en rekke spennende reiseruter, tips til de fineste utsiktene, den beste turmaten og knallgode fototips til turen.
1. Elbil
Med over 17.000 ladestasjoner rundt i landet er det null stress å gjøre norgesferien elektrisk. De fleste forhandlere med bilutleie tilbyr også elbil, så ikke vær redd for å velge dette selv om du har lite erfaring med det. Ved å velge elbil sparer du miljøet for utslipp og du sparer deg selv for utgifter på drivstoff og får rimeligere bom og ferger, vinn-vinn! Husk å velge en bil som er stor nok til at den er komfortabel å overnatte i, om du har tenkt det.
Bruk ElbilAppen eller ladestasjoner.no for å finne ladestasjoner nær deg. Per 2021 er det få campingplasser som tilbyr å lade på campingen om natten, så sørg for at du lader i løpet av dagen når det trengs. For eksempel mens du går en tur. Du kan også hurtiglade bilen på en snau time, men vær obs på at dette er en del dyrere enn å lade vanlig. Med elbil kan det altså være ekstra greit å planlegge reiserute og ladestopp, men med dagens rekkevidde på mange av de elektriske bilene trenger ikke dette å være et stort hinder i ferien.
2. Ta toget og bruk beina
Selv om elbil er en bedre løsning enn diesel- og bensinbil, er så klart det aller beste å velge kollektivtransport og å bruke beina der det lar seg gjøre. Eller hva med å dra på en lang sykkeltur? De 5 siste reiserutene i boken er basert på å reise uten bil, og jeg vil anbefale å sjekke ut.no for enda flere forslag til langturer og hytte til hytte-turer.
3. Reis sammen
Fyll opp bilen så godt det lar seg gjøre, og ikke la dere stoppe av at det kan sove maks to personer i bilen. Er dere 4 personer, kan for eksempel to sove i bilen og to i (tak)telt.
4. Spis grønt
Dette er like viktig som i hverdagen, men det er fort gjort å skeie ut og ty til enkle løsninger på biltur. Alle rettene i turmatkapitlet i boken er vegetariske og kan enkelt gjøres veganske ved å velge plantebaserte alternativer for ost, melk og fløte.
5. Handle lokalt
Jeg er skikkelig fan av landhandlerier og gårder hvor man kan kjøpe lokal mat og grønnsaker rett fra jorda. Her stopper jeg gjerne for å spise lunsj eller kjøpe med meg grønnsaker jeg selv kan lage mat av på stormkjøkkenet. Jeg vil også sterkt oppfordre deg til å legge igjen litt penger hos de stedene du besøker, om det så bare er å kjøpe is i den lille, lokale kiosken på Sunnmøre, eller fersk eplejus i Hardanger. På denne måten støtter du lokalsamfunnet og hjelper dem til å bli et bedre sted å bo og besøke.