Ingen varer i handlekurven

Logg inn

Har du ikke bruker? Registrer deg

Har du glemt passord? Tilbakestill

HjemArtikler6 praktiske grep for å spare penger på mat – men fortsatt spise sunt og godt!

6 praktiske grep for å spare penger på mat – men fortsatt spise sunt og godt!

Nyhetsbrev toppbilde 16

Desirèe Andersen har samlet sine aller enkleste tips til å kutte kostnadene i matbudsjettet. I boken hennes Desirèes sunne hverdagsmat hjelper hun deg med å planlegge, forberede og lage mat som er sunn for både kroppen og lommeboka. Her får du noen av hennes beste sparetips og en mini-guide til food prep!

Desirèes 6 enkle grep for å spare penger på mat

Kutt ned på kjøttet

Kjøtt er dyrere enn grønnsaker. Alle middagsoppskriftene i boken har tips som hjelper deg å lage rettene helt eller delvis vegetarisk og dermed billigere. Vegetarmat er dessuten bra for helsa!

Bruk maten du allerede har

De fleste oppskriftene i boken er basert på helt vanlige ingredienser fra listene under kapittelet «Alltid på mitt kjøkken». Har du disse varene hjemme, kan du lage så å si alle oppskriftene i boken og ikke måtte kjøpe ingredienser du ender opp med bare å bruke litt av. Den dyreste maten du kjøper, er tross alt den som havner i søpla!

Innfør fast restemiddag

Oppskriftene i boken er stort sett laget for 3 voksne, og siden det er mye grønnsaker i rettene, er porsjonene sjenerøse. Tilberedt mat holder seg fint i kjøleskapet i 3 dager, så hvorfor ikke innføre fast restemiddag hver torsdag for eksempel? Det er jo nesten en gratis middag.

Ikke være redd for datohylla

Sjekk alltid hylla med produkter som er nedsatt på grunn av kort holdbarhetsdato. Her er det mye penger å spare, særlig på kjøtt, fisk og meieriprodukter! Får du ikke brukt det denne uka, så legg det i fryseren med en gang du kommer hjem og ta det med i planleggingen til neste uke.

Meieriprodukter som yoghurt, kesam, rømme og cottage cheese holder seg ofte i flere uker etter at datostemplingen har gått ut så lenge boksen ikke er åpnet. HUSK: Se, lukt og smak!

Se på kilopris

Trenger du tomater, er det store summer å spare ved å være litt bevisst. En kilo vanlige tomater i løsvekt koster cirka 60 kr per kilo, mens de dyreste cherrytomatene ofte ligger oppunder 200 kr per kilo. Selv om cherrytomatene gjerne er søtere, kan man jo spørre seg om det er verdt prisen. Innpakning har også mye å si – løk i strømpe koster gjerne over det dobbelte av løk du plukker selv eller kjøper i poser på 1 kg.

Planlegg

Det er lett å kjøpe for mye hvis man går på butikken uten en plan. Få oversikt over hva du alt har hjemme, og bruk oppskriftene i denne boken som et utgangspunkt. Bytt ut grønnsaker, kjøtt og fisk i oppskriftene ut ifra hva som er på tilbud eller ligger i datohylla!

«Mini food prep guide»

I boken finner du også en guide til hvordan man kan planlegge enda bedre. Hver søndag og onsdag liker Desirèe å bruke en liten halvtime på kjøkkenet for å lage flere måltider eller retter som gjør det lettere å ta gode matvalg uka igjennom. Ved å fordele dette på to dager har hun til enhver tid oversikt over hva de har i kjøleskapet hjemme, slik at hun får brukt opp rester og ingredienser de alt har. Bra for lommeboken, bra for helsa og bra for miljøet!

Foodprepp versjon 2

Lag en ting fra hver kategori:

Noe å ha pålegg på

Å lage én ting som skal i ovnen, er effektiv utnyttelse av den halve timen hun bruker på food prep. Desirèe liker å lage proteinrundstykker eller kanskje en omgang knekkebrød slik at hun har noe lett tilgjengelig som hun kan ha pålegg på og spise sammen med noe grønt.

Én salat – hele uka

Dette er Desirèes favorittriks som redder både middager og dårlig planlagte lunsjer. Hun lager nemlig en dobbel porsjon av en salat som tåler å stå i kjøleskapet hele uka uten å bli vassen. Da kan hun enkelt bruke den som base til en lunsjsalat, som tilbehør til en middag eller sammen med et brødmåltid for å få i seg ekstra med fiber og viktige vitaminer og mineraler. Eventuell dressing har hun i en egen boks i kjøleskapet.

Snacking

Desirèe er og blir en snacker, og elsker å ha små godsaker på lur i skuffer og skap slik at hun kan unne seg noe godt når hun kjenner at energinivået synker litt utover dagen. Det er virkelig en av de tingene som gir henne følelsen av å ta godt vare på seg selv! Sprø bønnesnacks, linsechips og glass med grønnsaker er noe av det hun liker å ha tilgjengelig.