Ingen varer i handlekurven

Logg inn

Har du ikke bruker? Registrer deg

Har du glemt passord? Tilbakestill

HjemArtiklerÅrets litteratur til Mathias Haven

Årets litteratur til Mathias Haven

Mathias Haven 4 Fotokred Magne Risnes

Strawberry Publishings første norske skjønnlitterære debutant vinner pris.

I høst debuterte Mathias Haven med novellesamlingen Kjærlighet i Minnesota. Boken har fått strålende mottagelse og i går vant Haven pris for Årets litteratur under Subjektprisen 2021.

- Det føles først og fremst ganske uventet. Som debutant er det ikke priser som ligger først i tankene, men det er utrolig hyggelig, sier forfatter Mathias Haven.

Juryens begrunnelse: «Årets litteratur klarer til tross for sin korte lengde å dra leseren gjennom hele følelsesregisteret. For selv om karakterene mangler både tilhørighet og tilknytning, klarer forfatteren å skape et tydelig fellesskap mellom bokens to permer. Vinneren er både lett og tilgjengelig. Historien sirkler seg rundt personlige fortellinger, men har også en tydelig samfunnsaktuell forankring. Gjennom en rekke utilpasse individer settes den amerikanske drømmen her under lupen. Men vinneren forsøker ikke å fortelle den store fortellingen om denne klisjéen, snarere dykker boken ned i utvalget. Slik åpner vinneren for en dypere forståelse for individene i dagens USA.»

- Det mest bemerkelsesverdige med Kjærlighet i Minnesota er hvordan språket hele tide veksler mellom det komiske og det tragiske – latter og svartsynte erkjennelser følger like etter hverandre, og noen ganger samtidig. Humor kan være er undervurdert størrelse i skjønnlitteraturen, den blir ofte ikke tatt helt alvorlig, men i disse novellene utgjør den en nødvendig del av fortellingen, i form av odde karakterer, pussige dialoger og absurde hendelser. Med denne debuten åpner Haven døren til et forfatterskap det skal bli interessant å følge fremover, sier redaktør i Strawberry Publishing, Markus Midré.

Administrerende direktør i Strawberry Publishing, Alexander Even Henriksen, applauderer prisvinneren og gleder seg til fortsettelsen.

- Denne smakte godt, Mathias. Og denne fortjente du! Mathias Haven er vår første skjønnlitterære debutant, så dette lover veldig godt for veien videre til å bli den beste inkubatoren for norske litterære talenter. Vi er i gang!

Fotokred: Magne Risnes.