
Slik kan medisinen tilpasses akkurat deg
Hva er egentlig persontilpasset medisin, og hva bør man vite som pasient? I Din medisin tar Erik Sveberg Dietrichs for seg en rekke kjente diagnoser og ser både historisk og fremtidsrettet på behandlingen av dem.
Legemidler er en del av hverdagen til de aller fleste. Årlig får over en million nordmenn hjertemedisiner, 350 000 trenger medisin mot depresjon og 900 000 av oss får antibiotika. I løpet av livet vil mange av oss trenge medisin mot livstruende sykdom, som kreft.
Selv om vi får de samme medisinene, er kroppene våre forskjellige. Vi er unge og gamle, høye og lave. Noen er undervektige, andre overvektige. Arvematerialet vårt er ikke likt. Genetiske forskjeller kan gjøre at kroppen din lett bryter ned legemidler som andre ikke kan håndtere. Likevel behandles vi ofte på samme måte.
– For noen vil det føre til at medisinen ikke virker, mens andre blir forgiftet. Samme dose legemiddel kan være livreddende eller livsfarlig, avhengig av hvem du er, sier professor Erik Sveberg Dietrichs i boken Din medisin.
Dette bør du spørre legen om
Persontilpasset medisin er en revolusjon innen medisinsk vitenskap. Man går fra å behandle deg som pasient på gruppenivå til å behandle deg som et individ, ut fra din egen kropps forutsetninger. Men når og hvordan kan du få skreddersydd behandling?
Dietrichs viser vei inn i den nye legevitenskapen og gir deg de grunnleggende spørsmålene du bør stille til legen din.
– Den viktigste jobben du kan gjøre for at behandlingen skal bli så god som mulig, er å gi legene informasjon om deg selv. Jo mer informasjon vi har, desto bedre er utgangspunktet for å persontilpasse behandlingen, sier han.